reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SGI Altix ICE: třetí nejvýkonnější počítač na světě

11.2.2008, Milan Šurkala, aktualita
SGI Altix ICE: třetí nejvýkonnější počítač na světě
V Novém Mexiku byl instalován třetí nejvýkonnější superpočítač na světě (172 biliónů operací za vteřinu). Superpočítač SGI Altix ICE se skládá z tisíců procesorů Intel Xeon, které mají dohromady 14 336 jader. K dispozici je 28 TB operační...
V Novém Mexiku byl instalován třetí nejvýkonnější superpočítač na světě (172 biliónů operací za vteřinu). Superpočítač SGI Altix ICE se skládá z tisíců procesorů Intel Xeon, které mají dohromady 14 336 jader. K dispozici je 28 TB operační paměti RAM a 127 TB diskového prostoru SGI InfiniteStorage 4500.



Superpočítač je umístěn v zařízení Intel Corporation v Rio Rancho v Novém Mexiku. Zatímco většina superpočítačů se na místě skládá týdny až měsíce, Altix ICE byl schopný provozu již do 48 hodin po dodání. Stát pořídil tento počítač za účelem rozvoj aktivit v ekonomice a vzdělání. Má být však prostřednictvím Výpočetního aplikačního centra v Novém Mexiku (New Mexico Computing Applications Center – NMCAC) k dispozici také soukromému sektoru a univerzitám.

Guvernér Nového Mexika Bill Richardson to podle svých slov myslí s rozvojem "high-tech" vážně. Zařízení NMCAC nabídne kromě nového superpočítače také vyspělé řešení správy dat. SGI InfiniteStorage bude založen na technologii společnosti LSI Corporation a má zahrnovat síťově připojený clustrový filesystem Lustre.

Tento systém dále pracuje se dvěma systémy jiných společností v Novém Mexiku. Prvně je to poradenská společnost v oblasti IT Abba Technologies, která se bude starat především o systém firewallů. Společnost POD, Inc. bude zajišťovat lokální on-site technickou podporu.

Zdroj: TZ SGI
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama