reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SiFive ukazuje rackový klastr se čtyřmi deskami HiFive Unmatched

8.12.2021, Jan Vítek, aktualita
SiFive ukazuje rackový klastr se čtyřmi deskami HiFive Unmatched
Ještě nejde o hardware, před kterým by se měli tradiční a zavedení výrobci HPC systémů třást strachy, nicméně tu máme první RISC-V klastr v podání společnosti SiFive. Pro tu ji z dostupného hardwaru postavila firma AB Open. 
SiFive RISC-V Rack Cluster je tak sestava již známého hardwaru umístěná do skříně příslušného formátu, která zajistí potřebné chlazení. Chladicího výkonu ale není třeba moc, ostatně tu postačí jen čtyři malé boční ventilátory a každá deska pak na svém vlastním procesoru má malý aktivní chladič. 
 
 
Hlavní výbavu tvoří čtyři desky SiFive HiFive Unmatched určené pro vývojové účely, přičemž každá nese jedno SoC Freedom U740. V srdci systému máme malou desku SiFive HiFive1 Rev. B, která pomocí relátek ovládá zapínání a vypínání všech čtyř zmíněných desek. Každá z nich má přitom vlastní nezávislé napájení pomocí picoPSU, čili zdrojů zasunutých přímo do standardní ATX napájecích konektorů. 
 
 
Máme tu tak v podstatě čtyři nezávislé systémy v jednom racku, takže i možnost provozovat čtyři samostatné instalace operačních systémů. Každá z hlavních desek také nabízí rozhraní PCIe 3.0 x8/16, dále slot M.2, gigabitový Ethernet a USB. 
 
 
K čemu ale může takový systém sloužit? Aktuálně jsou Freedom U740 čipy, jež nenabízí úžasný výkon, ale SiFive má v plánu vyrábět i vysoce výkonná SoC vybavená 128 procesorovými jádry. A kdo chce být připraven na to, až takový hardware bude k dispozici, ten může využít právě dnes dostupné desky pro vývoj a testování potřebného softwaru, který bude na RISC-V fungovat. Dle SiFive a AB Open ale tento produkt může posloužit i jako základ datového centra či pro provoz nenáročných aplikací, ale primárním účelem je právě vývoj a testování. 
 


reklama