reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Široko-modrý svět: Úvod

26.9.2008, Michal Koláček, článek
Široko-modrý svět: Úvod
V naší tematické příloze "Široko-modrý svět" se zaměříme na technologii Blu-ray, pojem High-Definition a další s ním spojené trendy například v podobě širokoúhlých panelů s displeji z tekutých krystalů. V tomto článku si přiblížíme tématiku toho, na co se můžete v nadcházejících dnech těšit.

Fenomén dneška: Široko-modrý svět


V rámci tematické přílohy Široko-modrý svět vám na Světu hardware a TV Freaku nabídneme sérii článků zabývajících se zejména technologií Blu-ray a LCD. Nebude chybět ani přehled předních výrobců (blu-ray mechaniky pro desktop PC, widescreen panely z tekutých krystalů), jenž vám dopomůže ke snadnější orientaci na trhu. Celá příloha by vám měla kromě poznatků z testů vybraných produktů přinést i podrobné informace týkající se popisu technologií a specifikací i možnostech použití.


Jak si užít filmy na počítači?


Formát High-Definition, jenž byl dříve nadšeně skloňován zejména odbornou veřejností, zažívá nyní obrovský rozmach. Díky neustále klesajícím cenám a značné konkurenci jednotlivých výrobců se dostupnost takto označených nových produktů stává pro obyčejného zákazníka bezproblémovou. V nedávné minulosti jsme mohli něco podobného pozorovat například u označení "digitální". Obliba vysokého rozlišení videa má rostoucí tempo a přispívá k tomu i mimořádný zážitek v podání až 5krát podrobnějšího obrazu ve srovnání s klasickým DVD.



V rámci této části nahlédneme formou teoretických článků do světa High-Definition a povíme si několik základních věcí s tím spojených. Řeč bude i o formátech, respektive optických médiích Blu-ray a HD DVD společností Sony a Toshiba. Dále zabrousíme do oblasti hardwaru, což se bude týkat vybraných komponent včetně optických BD-ROM a BD-RE mechanik. Nebude chybět pohled do minulosti, kde se zaměříme na vývoj technologie videodisků a také se ohlédneme za problematikou klasických a widescreen obrazovek.


Modrá je dobrá


Nevíte, o čem je řeč? Vizuálně se podobá běžnému cédéčku či DVD disku, ale není to ani jedno. V otázce kapacity několikanásobně převyšuje DVD. Pracuje výhradně s modrým světlem, ale polarizační filtr, jenž má schopnost ztmavit modrý nádech, to také není. Jde o novou generaci optických disků Blu-ray vyvíjených společností Sony. Samotný název je odvozen z anglických slov blue (modrý) a ray (paprsek). Díky své vysoké kapacitě (25 a 50 GB) na ně není problém uložit video ve vysokém rozlišení (High-Definition) s délkou dosahující 2 hodin.



Zde jsme pro vás podrobně zpracovali popis technologie včetně její specifikace a srovnání s předchozími formáty optických médií. Dočtete se také mimo jiné o problémech spojených s ochranou dat a autorských práv uvažovaných disků. Nebude chybět jejich rozdělení a menší výhled do budoucnosti. Společně s tím vám nabídneme aktuální pohled do světa výrobců BD-ROM a BD-RE mechanik pro desktopové počítače.


Širokoúhlost je v módě


Již nějakou dobu se můžeme na našem trhu setkat s širokoúhlými zobrazovacími zařízeními. Tento fenomén na nás dýchá doslova odevšud. Neznamená to však, že by se nenašel dostatek monitorů s klasickým formátem obrazu 4:3, respektive 5:4. Na Internetu je dostatek srovnání týkajících se širokoúhlých obrazovek, ale celkově vzato je to vždy otázkou použitelnosti konkrétního produktu a vkusu samotného uživatele.



V rámci této tematické přílohy budete moci také nelézt odpovědi na otázky, kde se vzaly, jaké přednosti vlastně tyto displeje nabízí a jak jich využít. Mimo to se dozvíte mnoho informací týkajících se výrobní technologie LCD panelů a nahlédneme mezi dvacítku prestižních výrobců těchto zařízení. Součástí bude i prakticky zaměřený test vybraných širokoúhlých modelů.
reklama