reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix má volnou cestu ke koupi NAND Flash byznysu Intelu

22.12.2021, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix má volnou cestu ke koupi NAND Flash byznysu Intelu
Zatímco NVIDIA může očekávat spíše to, že z její akvizice firmy Arm nic nebude, neb ji regulátoři zablokují, SK Hynix má už naopak cestu volnou. Pravděpodobně tak získá NAND Flash byznys Intelu. 
Na jaře měla společnost SK Hynix před sebou ještě zkoumání britských, čínských a možná ještě jiných regulačních úřadů, které se chtěly podívat na to, jaké dopady může mít její akvizice celého NAND Flash byznysu firmy Intel. Ta je totiž rozhodnuta sama s výrobou těchto pamětí postupně skončit a bude se spíše orientovat na vlastní Optane s paměťmi 3D Xpoint, a to spíše pro vlastní potřeby než pro volný trh. 
 
 
Sama společnost SK Hynix svým akcionářům dříve sdělila, že veškerá povolení k akvizici bude mít vyřízena ještě před koncem tohoto roku a jak se od ní dozvídáme právě dnes, stihla to tak akorát. Jako poslední z osmi orgánů z různých zemí totiž k akvizici svolila čínská State Administration for Market Regulation (SAMR), což znamená, že jí už nic nebrání. 
 
Nyní tak už mohou pokračovat přípravy k dokončení akvizice s tím, že budou muset být splněny stanovené podmínky. Právě čínská strana žádala záruky toho, že SK Hynix ve svém novém posíleném postavení nebude zneužívat svůj větší vliv, což se konkrétněji týká dohledu nad cenami výsledných produktů a také slíbeného rozšiřování výroby PCIe a SATA modelů SSD v průběhu příštích pěti let. Stejně tak nebude povoleno nabízet různé exkluzivní nabídky, které by mohly být brány jako antikompetitivní. 
 
SK Hynix bude nyní připravovat už uzavření první části transakce, v jejím rámci Intel získá 7 miliard dolarů, což zahrnuje všechno spojené s NAND Flash včetně továrny v čínském Dalianu. Celá akvizice ale má být uzavřena až v roce 2025, kdy má SK Hynix doplatit poslední dvě miliardy dolarů, přičemž Intel bude moci v Dalianu do té doby vyrábět NAND Flash pro vlastní potřebu. Po akvizici také bude intelovský NAND Flash byznys fungovat jako samostatná společnost stále pod vedením Roberta Crooka (aktuálně stále ještě generální manažer v Intel NAND Products), ale samozřejmě plně vlastněná SK Hynixem. Teprve se tak dozvíme její název a také značku, pod níž bude nabízet své produkty. 


reklama