reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix představil již 72vrstvé 3D NAND Flash

11.4.2017, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix představil již 72vrstvé 3D NAND Flash
Společnost SK Hynix se rozhodla dohonit náskok Samsungu a představila své první paměti 3D NAND Flash vytvořené ze 72 vrstev buněk. Díky tomu může na stejnou plochu dostat 1,5násobnou kapacitu než doposud.
Paměti 3D NAND Flash jsou hit poslední doby, který výrobcům umožňuje nebývale zvyšovat kapacitu SSD, paměťových karet a podobných zařízení. Právě masivní přechod průmyslu na 3D paměti způsobu aktuální nedostatek NAND Flash a zvyšující se ceny, ale s tím se nedá nic dělat. Je tak jedině dobře, že na tento typ pamětí přechází stále více firem, a to v případě SK Hynix velice úspěšně. Však ten teprve v loňském listopadu začal dodávat na trh své 48vrstvé paměti a nyní je tu už další generace, která nabízí o polovinu vyšší kapacitu na stejnou plochu čipu.





SK Hynix tak představuje vůbec první 72vrstvé paměti 3D NAND Flash založené na buňkách TLC schopných zapsat 3 bity. Díky tomu mají tyto paměti kapacitu 256 Gb, čili 32 GB. Díky tomu se může rapidně zvednout maximální kapacita SSD (tady ale už záleží na formátu) a pro SK Hynix to znamená, že se přechodem na 72vrstvé paměti může zvýšit výrobní kapacita jeho továren o cca 30 procent. Není to o polovinu, protože na jednu stranu budou mít výsledné čipy vyšší kapacitu, ale na druhou stranu bude jejich výroba kvůli více vrstvám trvat déle.

Jong Ho Kim, viceprezident firmy SK Hynix, už uvedl, že tyto nové paměti se dostanou do masové produkce někdy v druhé polovině tohoto roku. Plánuje se, že je využijí výrobci SSD i mobilních zařízení.

Co se týče vedoucí firmy na trhu s NAND Flash, čili Samsungu, ten chce letos dostat na trh už 4. generaci svých V-NAND, jak nazývá vlastní 3D NAND Flash. Ta má mít sice "jen" 64 vrstev, ale zato nabídne kapacitu až 512 Gb na čip, čili dvojnásobnou oproti SK Hynix. To umožní do 2,5" SSD dostat až 32 TB paměti.
Zdroj: KitGuru
reklama