reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix vyrábí vzorky svých 96vrstvých 4D QLC NAND Flash

9.5.2019, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix vyrábí vzorky svých 96vrstvých 4D QLC NAND Flash
SK Hynix ohlásil, že začal s výrobou vzorků svých pamětí NAND Flash, které se mohou chlubit 96 vrstvami, buňkami pro 4 bity a také jsou označovány za 4D. Z toho všeho tak kouká velice slušná kapacita. 
Pokud jsou paměti označovány za 4D, pak to neznamená, že by měly zasahovat do více časoprostorů (i když, kdo ví). Jde prostě o to, že logika vrstev je umístěna ne vedle buněk, ale pod nimi, díky čemuž může být kapacita na daném prostoru ještě vyšší. Nyní tu máme konkrétně 96vrstvé 4D paměti QLC, které SK Hynix označuje za první na světě, což bezpochyby platí pouze vzhledem k označení 4D. Nás může zajímat především to, že tyto paměti už samy o sobě dosahují kapacity 1 Tb, přičemž loni na podzim to byly "teprve" 512Gb 4D NAND Flash s 96 vrstvami
 
 
Nicméně zatím nejde o výrobu ve velkém, ale pouze o vzorky pamětí určené pro partnery firmy SK Hynix. Zmíněna byla také architektura využívající rozdělení paměti na čtyři tzv. planes, čili dejme tomu úrovně. Paralelním přístupem ke každé z nich najednou tak lze docílit vyššího výkonu a v tiskové zprávě je doslova uvedeno, že se tím zdvojnásobuje datová propustnost "ze 32 KB (kilobajty) na 64 KB". Logicky to bude 64 kB za sekundu, ale žádné jiné upřesňující či doplňující informace poskytnuty nebyly, takže si z toho můžeme odnést prostě to, že nové paměti by měly být rychlejší než staré. 
 
Více se o těchto pamětech zatím nedozvíme a SK Hynix dodává, že společnost Silicon Motion již má své vzorky, stejně jako jiné společnosti, které na nich chtějí založit své produkty chystané pro příští rok. 
 
Nakonec tu máme ještě informaci od společnosti IDC zabývající se výzkumem trhu, dle níž budou paměti s buňkami QLC tvořit v tomto roce 3% podíl na celém trhu s NAND Flash. V roce 2023 pak tento podíl vzroste na 22 %. Pro celý trh s SSD je pak předpovídán prudký růst s CAGR 48 %, což odnesou především pevné disky v běžných počítačích. 
 
Zdroj: TZ SK Hynix


reklama