reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SK Hynix začal s masovou výrobou výkonných pamětí HBM2E

2.7.2020, Jan Vítek, aktualita
SK Hynix začal s masovou výrobou výkonných pamětí HBM2E
Společnost SK Hynix se pochlubila odstartováním masové výroby pamětí typu HBM2E, čili výkonných pamětí určených pro výkonná GPU, SoC, FPGA či jiné čipy. Setkat bychom se s nimi mohli i v nové generaci grafik od AMD a NVIDIE.
Paměti Samsung HBM2E známe už pěknou řádku měsíců jako výkonné RAM, které využívají velice široké datové rozhraní a jsou určeny pro čipy nejnáročnější na propustnost. Dle tiskové zprávy výrobce tu máme přes 460 GB/s propustnosti na jedno pouzdro, což znamená 1024 bitů. Kombinovat se přitom dají čtyři nebo i více pouzder, díky čemuž se rozšiřuje také celková datová šířka, a tím i propustnost. Čili teoretické GPU využívající čtyři pouzdra s paměťmi HMB2E od Samsungu může nabídnout přes 1840 GB/s. Propustnost na pin pak činí přesně 3,6 Gb/s, čili v případě 1024bitového rozhraní je to přesně 460,8 GB/s. 
 
 
Jedno pouzdro pamětí Samsung HBM2 pak zvládne v případě 16 vrstev nabídnout až 16 GB kapacity, přičemž výrobce zde používá už obvyklou technologii vertikálních spojů TSV (Through Silicon Via), kterou využil už v předchozích HBM2 pro propojení jednotlivých vrstev. 
 
Čili, opět teoreticky, pokud by se NVIDIA či AMD rozhodla i pro své slabší karty využít paměti HBM2E, bohatě by jí postačilo pro kartu kalibru GeForce RTX 2080 jen jedno pouzdro s novými HBM2E. Reálně ale můžeme samozřejmě u takových karet očekávat spíše nové verze GDDR6. 
 
Samotný Samsung mluví spíše o využití svých pamětí v nové generaci AI systémů pro hluboké učení, HPC (High-Performance Computing) a míří s nimi také do éry exascale systémů, čili superpočítačů s výkonem v řádu exaFLOPS. To ale samozřejmě znamená také nové grafické akcelerátory firem NVIDIA, AMD a pravděpodobně i Xe od Intelu. 
 
Dle výše odkazované starší zprávy by ale Samsung snad měl být později schopný nabídnout i HBM2E s propustností 4,2 Gb/s na pin, čili s 537,6 GB/s na jedno pouzdro se 1024bitovým rozhraním. 
 
 
Zdroj: TZ Samsung via techPowerUp


reklama