reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Školy v USA preventivně monitorují sociální sítě žáků

20.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Školy v USA preventivně monitorují sociální sítě žáků
Školy v USA se bojí dalších násilných útoků a problémy nejrůznějších charakterů chtějí řešit preventivně. Začíná se tak rozmáhat sledování sociálních sítí žáků, které mohou napovědět, kdo trpí nějakým problémem.
Školní léta přináší spoustu problémů šikany, milostných neúspěchů i rodinných neshod, které mohou být spouštěčem různých negativních činů. Školy by tak rády věděly, které dítě má nějaký závažný problém, jehož "řešení" by pak mohlo obrátit proti sobě samému nebo někomu jinému. Zejména v USA je častým východiskem ze svízelné situace např. střelba na školách. Aby se tomuto dokázalo lépe předcházet, zavádí školy systémy monitorování sociálních sítí žáků, kde lze na základě příspěvků vypozorovat, že s některými dětmi není něco v pořádku.
 
Sociální média
 
autor: Jason Howie [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)], přes Flickr
 
Např. Blake Prewitt ze školy Lakeview v Michiganu dostane od monitorovacího systému společnosti Firestorm každý den zhruba 20 nahlášených příspěvků. Ten funguje na základě hledání závadných klíčových slov a využívá i systémy umělé inteligence. V minulosti už na sítích našel třeba snímek batohu, v němž byla položena střelná zbraň. Nejde o jediný podobný systém. Další má na svědomí společnost Social Sentinel a její CEO Gary Margolis tvrdí, že by monitorovací aplikace byla schopna rozeznat, že hrozí něco hodně špatného v případě letošní střelby na Floridě, která si vyžádala 17 mrtvých. 
 
Otázkou je, jak se bude situace vyvíjet dále. Systémy mohou hlásat spoustu falešných pozitiv, kvůli kterým se bude ztrácet čas (nicméně za detekci těch skutečných, díky čemuž se může včasným zásahem zabránit něčemu horšímu, to stojí). Dalším otazníkem je atmosféra ve školách, kdy budou studenti více pod drobnohledem. Ačkoli se sice sami dobrovolně vzdávají svého soukromí tím, že na sociálních sítích zveřejňují své příspěvky, vůči autoritám tomu může být naopak a může to vnášet větší napětí. Systémy obou škol jsou schopny se adaptovat a přebírat i nová slova, díky čemuž dokáží fungovat v různých místech Spojených států s jinými "nářečími".
 
Zdroj: wired.com 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama