reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skype: podivné tahanice kolem názvu a loga

6.5.2015, Michal Hala, aktualita
Skype: podivné tahanice kolem názvu a loga
Po problémech se SkyDrivem, který musel přejmenovat na OneDrive má Microsoft další tahanice s britskou televizní společností Sky UK Limited. Budeme nakonec místo Skypu používat totéž pod jiným jménem?
Přestože je Skype celosvětově známý název i logo a dokonce po internetu „skypujeme“, Microsoft (už zase) má problémy s britskou televizí Sky. Známka Skype je sice zaregistrována ve Spojených státech, ale v EU má známku Sky zaregistrovanou právě ona ostrovní televizní stanice.


Logo Sky


Teď jí dal v zatím obrazném střetu s Redmondem o ochrannou známku nepřímo za pravdu i Soudní dvůr Evropské unie. Dokonce se opřel i do loga Skypu, který prý mráčkem evokuje nebe, respektive oblohu. Řada z nás sice evidentně mezi oběma značkami i logy snadno postřehne zjevně patrný rozdíl, ale co je to platné, když ho nevidí (nechtějí vidět?) soudci. Ti pokládají obě značky i loga za snadno zaměnitelná. To se zdá být absurdní, zvlášť když obě společnosti působí v odlišných oborech a i graficky jsou loga dost odlišná (viz obrázky).

O přímý spor ale prozatím nešlo, soudci jen odmítli značku Skype pro EU zaregistrovat. Fakticky to tedy bezprostředně neznamená, že by Microsoft musel svou úspěšnou aplikaci přejmenovat, ale nevylučuje to problémy a spory v budoucnu. Přitom Skype je značkou globálně velmi úspěšnou a v Redmondu by ji určitě jen velice neradi měnili. Navíc v době, kdy nedávno dokonce přejmenovali firemní komunikátor Lync na Skype pro firmy (Skype for Business).


Logo Skype


Pro Microsoft existují dvě základní možnosti, jak z celé patálie ven. Buď se se společností Sky dohodne, třeba na jednorázovém či pravidelném „výpalném“, nebo to může skončit podobně jako se SkyDrivem přejmenováním. Těžko nyní předvídat, která je pravděpodobnější, ale přece jen se může stát, že v Redmondu budou nakonec přejmenovávat aplikaci a přemalovávat její logo. Hlavní otázkou asi nakonec bude, nakolik si společnost stávající značky cení.

Pokud vám to hlava nebere, určitě v tom nejste sami, postupně se tomu diví řada zpravodajských i IT serverů. Já jen za sebe dodávám, že v Americe by mě takový vývoj vůbec nepřekvapil, ale evropské soudy jsem měl za podstatně rozumnější. Byli by soudci stejně přísní, kdyby nešlo o úspěšnou a bohatou americkou společnost, ale třeba o malou evropskou firmičku?

Zdroj: c|net
reklama