reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Slepí manželé mohli díky 3D tisku držet model svého zatím nenarozeného dítěte

29.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Slepí manželé mohli díky 3D tisku držet model svého zatím nenarozeného dítěte
3D tisk může pomáhat v různých situacích. V lékařství nachází tato technologie čím dál větší uplatnění, nyní netradičně pomohla i brazilskému páru. Manželé se zrakovým postižením se mohli dotýkat modelu svého zatím nenarozeného syna.
Technologie 3D tisku se dá použít i k výrobě předmětů, které by mnoho lidí ani nenapadly. 3D tisk může pomáhat lidem s nejrůznějším omezením, nemusí to být však vždy 3D tištěná protéza, jako tomu bylo u Brita, který svému malému synovi vytiskl umělou končetinu. Tato technologie může přinést radost i neobvyklým způsobem. To se stalo brazilskému páru.

Na první pohled maličkost vykouzlila úsměv na tvářích dvou rodičů ze Sao Paula, kteří čekají své dítě. Ve svém životě se totiž oba potýkají se slepotou, a tak nebylo možné, aby viděli snímky svého prozatím nenarozeného dítěte, jako mohou ostatní rodiče. A právě díky technologii 3D tisku dostal pár možnost si své dítě "prohlédnout" a ještě více se na něj těšit.

Manželé Ana Paula Silveira a Alvaro Zermiani si přáli vidět, jak se jejich dítě vyvíjí, ale zrakové postižení jim to neumožňovalo. Doktor Heron Werner z porodnického oddělení kliniky DASA v Rio de Janeiru měl za úkol páru pomáhat. Uvědomil si, že by mohl přenést sen manželů do reality. Rozhodl se obraz z ultrazvuku převést do podoby 3D modelu, který bude možné vytisknout.





Heron Werner se inspiroval na egyptské výstavě, kterou pořádalo Národní muzeum v Riu de Janeiru. Tam používali technologii na digitalizování starověkých egyptských artefaktů. Právě tato výstava zapříčinila vznik nápadu, že by podobnou technologii mohl doktor využít i v praxi na svých pacientkách, které trpí zrakovým postižením.

Výsledkem snažení je 3D tištěný model dítěte, které by rodiče se zrakovým postižením jinak nemohli vidět. Takto mají možnost se modelu dotknout a hmatem zjistit, jak jejich dítě vypadá ve dvanáctém týdnu těhotenství.

U jednoho modelu to však neskončilo a rodiče měli možnost sledovat i vývoj svého syna. Pomocí 3D tisku byl vytvořen ještě druhý model z pozdějších fází těhotenství, takže pár se mohl dotknout tváře svého dítěte. Pro samotné rodiče to byl nezapomenutelný zážitek a sami prohlásili, že jim netradiční nápad prohloubil spojení se synem.

Inovativní nápad spočívající ve spojení 3D tisku a obrazů z ultrazvuku může v budoucnu udělat radost ještě mnoha rodičům, kteří by jinak své dítě nemohli před narozením vidět. 3D tisk tak v lékařství pomáhá i po psychické stránce.

Zdroj: 3ders.org
reklama