reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Služba Antianalysis byla uzavřena za napomáhání při praní špinavých peněz

18.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Služba Antianalysis byla uzavřena za napomáhání při praní špinavých peněz
Mezi časté námitky nepřátel kryptoměn patří, že ty slouží i k financování terorismu, obchodu s drogami či k praní špinavých peněz, a obecně tedy jde o kriminalitu. To je do jisté míry jistě pravda, jak ukazovala i nabídka služby Antianalysis. 
Pohyb plateb pomocí kryptoměn je samozřejmě sledovatelný, i když mnohem obtížněji než v případě transakcí v rámci bank a běžných účtů. Proto se objevily různé techniky a služby, které mají zajistit, aby byly platby v případě potřeby pokud možno nevysledovatelné a zde jde především o anonymizaci pomocí tzv. mixingu, kde nám provozovatel takové služby zaslaný obnos vymění za stejnou částku z vlastních prostředků, která je pak obvykle rozdělena a zaslána přes řadu různých adres nakonec končí na některém našem účtu. Provozovatel mixingové služby to samozřejmě nedělá zadarmo, ale zpravidla za jedno či několik málo procent z celé částky. 
 
 
Je zřejmé, že taková služba musí mít jistý sociální kredit, aby jí zákazníci důvěřovali, neboť pokud jí své finance odešlou, nemohou mít jistotu, že se příslušný obnos opravdu zase vrátí. Ovšem v případě Antianalysis jde o něco jiného než přímé nakládání s cizími prostředky, přičemž ani nemůžeme být přesvědčeni o tom, že tato firma dělá něco vyloženě špatného. 
 
Dané nabídky si všimla firma Elliptic, která nabízí své analytické služby k tomu, aby společnosti obchodující s kryptem mohly splnit oficiální požadavky a regule namířené proti praní špinavých peněz. Minulý pátek tak firma Elliptic o nabídce Antianalysis napsala na svém blogu a krátce poté úřady zakročily. O co tu ale konkrétně šlo?
 
Antinalysis nabízela za 3 dolary analýzu blockchainu za účelem toho, jak podezřele se bude z hlediska úřadů jevit konkrétní bitcoinová adresa a zda ji lze relativně bezpečně dále používat pro nelegální aktivity. 
 
 
Zákazník se tak dozvěděl celkové bezpečnostní skóre a dále i podrobné informace třeba o tom, zda na danou adresu dříve putovaly finance z darknetu, zda někdy byla spojena s vydíráním pomocí ransomware, scammingem, apod. 
 
Joe Tidy, který o nabídce Antianalysis také dříve informoval, poté dostal reakci od údajného administrátora, mezi jehož projekty patří také Incognito Marketplace. Ten mluví o nezákonném jednání úřadů a o svém přesvědčení, že každý má právo dohlížet na své soukromí, aniž by přitom narušoval práva jiných. 
 
 
Nicméně uzavření této služby má být pouze dočasné, než Antianalysis najde nové zázemí, odkud bude moci operovat. 


reklama