reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Smach Z: herní PC v podobě handheldu to zkouší znovu

19.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Smach Z: herní PC v podobě handheldu to zkouší znovu
Vypadá jako přenosná herní konzole typu PS Vita, ale ve skutečnosti spustí hry určené pro počítače. Projekt Smach Z se vrací po téměř roční pauze, jeho tvůrci zkouší opět vybírat peníze na Kickstarteru. Co se v nové verzi změnilo?
Koncem loňského roku se na Kickstarteru objevilo zařízení s názvem Smach Z, které mělo přinést možnost zahrát si počítačové herní tituly prakticky kdykoliv a kdekoliv. Tento malý počítač měl totiž podobu přenosné herní konzole. Jenže už po pár dnech byla kampaň předčasně ukončena s tím, že se projekt odsouvá na neurčito. Důvodem byla hlavně nedůvěra ze strany potenciálních přispěvatelů. Chyběl totiž jakýkoliv funkční prototyp zařízení a příliš mnoho se nevědělo ani o procesoru AMD, který se měl starat o pohon. Mnoho zájemců také volalo po použití systému Windows namísto linuxového Steam OS od Valve.





Po bezmála roce mlčení se autoři projektu opět ozvali a zahájili druhou kampaň na Kickstarteru, v rámci které se snaží vybrat 250 tisíc eur, v přepočtu přibližně 6,8 milionu korun. Mezitím se podařilo vytvořit prototypy přístroje Smach Z, zároveň došlo k upravení či upřesnění některých hardwarových parametrů (viz níže). A změnil se operační systém, Steam OS byl nahrazen Smach Z OS, který je rovněž založen na Linuxu a zaměřen na hry, ale má být třeba lépe optimalizován pro malou obrazovku. Kromě toho bude existovat také varianta s Windows 10, kterou mnozí už dávno požadovali. Tvůrci ovšem kvůli lepšímu výkonu doporučují zvolit Smach Z OS.

Samotné zařízení se opravdu tváří jako mobilní herní konzole a pro tyto účely disponuje řadou konfigurovatelných ovládacích prvků, mimo jiné joystickem, čtyřmi akčními tlačítky či dvěma touchpady s haptickou odezvou. Dotykový displej má úhlopříčku 6“ a rozlišení 1920 x 1080 pixelů (Full HD), oba tyto parametry se ve srovnání s původní verzí zvýšily. O pohon se stará čtyřjádrové AMD RX-421BD (R-Series/Merlin Falcon) s frekvencí až 2,1 GHz a TDP v rozmezí 12 W až 15 W, zatímco grafiku má na starosti AMD Radeon R7. Základní varianta si vystačí se 4GB RAM a 64GB vnitřním úložištěm, Smach Z Pro ovšem dostane do vínku dvojnásobek, to znamená 8 GB operační paměti a 128 GB pro soubory.


Lepší model navrch přidává 1,3MPx přední kameru a podporu LTE (4G). Standardem v oblasti konektivity je jinak reversibilní port USB Type-C, HDMI výstup, slot na micro SD karty, Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth. Kapacita baterie nebyla upřesněna, ale hovoří se o solidní výdrži více než pět hodin hraní. Počítač si má pdole autorů poradit i s novějšími tituly ze Steamu, jako jsou Portal 2, DOTA, Left 4 Dead 2, Team Fortress 2, SOMA, Civilization V, Metro: Last Light Redux, Borderlands 2 nebo The Witcher 2. Navíc by mělo být podporováno domácí streamování od Steamu, takže bude možné hrát na „konzoli“ hry, které jsou spuštěny na výkonném herním počítači v domácnosti.

Je pravděpodobné, že minimálně verzi s Windows 10 bude možné po připojení klávesnici, myši a případně také externího monitoru používat jako běžný desktop. Smach Z byl v době psaní článku velmi blízko splnění požadovaného cíle na Kickstarteru, do konce kampaně přitom zbývá přibližně měsíc. Základní varianta stojí 299 eur, v přepočtu něco málo přes 8 000 Kč. Pro nejrychlejší fanoušky si navíc autoři připravili na Kickstarteru slevu 20 eur.


Zdroj: Liliputing.com
reklama