reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SMS, která umí shodit Siemensy řady 35 a 45

21.3.2003, Petr Hájek, článek
SMS, která umí shodit Siemensy řady 35 a 45
Uživatelé mobilních telefonů Siemens sérií 35 a 45 byli varováni, že díky chybě ve firmware může čtená, "šikovně" upravená, textová zpráva deaktivovat nebo zaseknout jejich GSM přístroj.
Chyba souvisí s technologií EMS (enhanced messaging service). Korektně vypadající zpráva může shodit při pokusu o přečtení přístroje série 35 okamžitě a modelům ze série 45 způsobí zamrznutí až na 2 minuty.

Pro aktivaci bugu je třeba poslat si zprávu (žádné testování na kolegovi, tento druh humoru není příliš vtipný), která obsahuje jedno slovo z jazykového menu. Před slovem musí být speciální znak a vše se ještě uzavře do uvozovek, takto:

"%English" nebo "%Deutsch"

Čtená zpráva mobilu nařídí, aby zobrazil neexistující EMS symbol, což následně vede k zamrznutí nebo rovnou pádu přístroje, záleží na typu. Bug nesmaže žádné informace z mobilu, ale uživatel musí restartovat mobil, někdy i vyjmutím baterie.

Zatímco Siemens zpočátku nebezpečnost bugu bagatelizoval, uživatelé si nakonec přece jenom vydupali, s ohledem na možnost útoku "Denial od Service", patch pro sérii 45. 35ková série se již nevyrábí, takže zde se zákazníci update asi nedočkají.

Dle webu PC World to vypadá, že Siemens o chybě již nějaký čas věděl, ale z obavy před možným zneužitím útočníky o ní nemluvil.

Pozn. osobní zkušenost - na mém S45i bug "funguje" také, lze ale červeným telefonkem přerušit výzvu "Prosím čekejte", co to dělá u jiných modelů netuším.
Zdroj: The Register
reklama