reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon SC8280 se rýsuje jako další čip pro PC s Windows 10

19.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Snapdragon SC8280 se rýsuje jako další čip pro PC s Windows 10
Společnost Qualcomm si nejspíše chystá přijít s novým procesorem, který bude určen speciálně pro PC se systémem Windows 10, čili pro platformu Windows on ARM. Jedná se konkrétně o čip Snapdragon SC8280. 
Jedná se tak o čip s architekturou ARM, který bude určený pro spíše mobilní počítače s Windows 10, jaké známe už od roku 2017, kdy Qualcomm přišel s čipem Snapdragon 835. Poté se objevily i čipy Snapdragon 8cx a Snapdragon 8cx Gen 2 5G. 
 
 
Nyní tu máme nejspíše další takový procesor, a to konkrétně Snapdragon SC8280, který však může získat jiný název, až půjde na trh. To by se dle serveru WinFuture mělo stát někdy v průběhu tohoto roku. A co SC8280 nabídne?
 
Zatím jsou známy spíše jen útržkovité informace o tom, že Qualcomm připraví jak základní, tak i lepší a výkonnější verzi. Testovací platformy byly spatřeny s výbavou 8 GB paměti LPDDR5 i 32 GB LPDDR4X, takže to vypadá, že podporovány budou obě generace. Systémy pak nejspíše ponesou modely Snapdragon X55 a půjde spíše o menší počítače s úhlopříčkami displejů do 14 palců. Nakonec je tu neurčitá informace o tom, že pouzdro s SC8280 je výrazně větší v porovnání s mobilními procesory firmy Qualcomm. 
 
Lze tak usuzovat, že vývoj procesoru Snapdragon SC8280 a celé jeho platformy ještě zdaleka není ukončen, takže by se dalo odhadovat, že pokud mají letos nastoupit hotové produkty, stane se tak spíše až ke konci roku. Neznáme přitom ani počet jader či takty nového Snapdragonu SC8280 a zkrátka žádné opravdové podrobnosti, které by vyplynuly z toho, že už je aktivně testován v běžných benchmarcích. 


reklama