reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon VR820: hotový VR headset s CPU ARM

6.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Snapdragon VR820: hotový VR headset s CPU ARM
Společnost Qualcomm známe jako výrobce úspěšné řady mobilních SoC Snapdragon, jaké známe především z chytrých telefonů. Nyní se ale její Snapdragon 820 uplatní v headsetu virtuální reality.
S novým VR headsetem od firmy Qualcomm si mohli pohrát redaktoři serveru Fudzilla. Mluvíme o produktu Snapdragon VR820 HMD, který cílí na Samsung Galaxy VR a jiné konkurenční modely, jež ale využívají mobilní telefony jako jádro celého systému. Zato headset od Qualcommu bude již hotový produkt schopný pracovat sám o sobě díky integrovanému SoC, displeji a dalšímu hardwaru. Společnost Qualcomm přitom mluví o tzv. "proof of concept", čili prototypovém zařízení, které může být použito jako základ pro finální produkt jiného výrobce. Ona samotná přitom tento headset nevyrobila a namísto toho si najala společnost Goertek.





Společnost Goertek vedle SoC Snapdragon a displeje AMOLED s rozlišením 1440 x 1440 na oko a obnovovací frekvencí 70 Hz (později to bude 90 Hz a více) využila i jiný důležitý hardware. Jsou tu dvě kamery sledující pohyby očí, pak dvě přední kamery pro orientaci v prostoru a sledování okolí bez sundávání headsetu, čtyři mikrofony a nezbytné senzorové vybavení: gyroskop, akcelerometr a magnetometr. To vše je součástí jednoho zařízení, a to včetně baterie.





Na popruzích headsetu se také nachází protizávaží, které prý nemá žádný jiný účel než docílení vyššího komfortu při nošení headsetu. Inženýři ho nevyužili ani pro umístění baterie, což by se přímo nabízelo, však je to běžná praxe třeba u výkonnějších čelovek. Použité SoC zde také potřebuje pasivní chladič, který na telefonech nenajdeme, ale zde se předpokládá, že Snapdragon 820 většinou pojede na plný výkon. Otázka je, jakou výdrž pak bude mít vestavěná baterie.





Snapdragon VR820 podporuje přehrávání 360° videa v rozlišení až 4K s využitím komprese HEVC a až 70 FPS. O nastavení gamutu, barev a komprese se zde postarý Qualcomm TruPalette a EcoPix. Vývojáři mysleli také na audio, takže vedle sterea je tu podpora 3D prostorového zvuku díky Qualcomm Aqstic a pro jeho zachytávání poslouží čtyři zmíněné mikrofony s aktivním potlačováním okolního hluku.

Pro orientaci v prostoru rekonstrukci 3D obrazu okolí tu je kamera Dual Qualcomm Spectra kombinovaná s DSP Qualcomm Hexagon, které dokáží sledovat pohyby a pozici hlavy 800x za sekundu se zpožděním do 18 ms. Toto všechno se může u dalších verzí produktu změnit a velkým kandidátem je právě Snapdragon 820, který bude později nahrazen 10nm čipem Snapdragon 830 s ještě výkonnějším GPU.

Nyní se ale na trh chystá verze Snapdragon VR820, a to ještě před koncem roku, ovšem jde pouze o platformu, na které si budou moci ostatní výrobci založit své koncové produkty.

Zdroj: Fudzilla
reklama