reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Socket AMD FM2+ přežije i v příštím roce

25.7.2014, Jan Vítek, aktualita
Socket AMD FM2+ přežije i v příštím roce
Životnost procesorových socketů je obvykle krátká a pokud snad některý přežije více let, kompatibilitu zkomplikují zase čipové sady, jako je tomu i nových Intel 9 Series. Nicméně platforma AMD FM2+ by ještě nějaký ten rok mohla zůstat aktuální.
Situace s procesorovými sockety firmy AMD je dnes poněkud specifická, tedy co se týče spotřebitelských platforem. Socket AM3 nástupce nemá a vypadá to, že ani mít nebude, takže tato platforma postupně umírá, respektive se nevyvíjí. Sockety FM mají nejnovější verzi v podobě FM2+ a pak je tu nejnovější socket AM1, jenž je určen pro úsporné procesory Kabini, které byly dříve určeny pro pevné pájení na základní desky a teprve nedávno se dostaly na trh jako samostatně prodejné čipy. Otázkou je, kam bude směřovat jejich vývoj a zda vůbec nějaký bude.




-klikněte pro zvětšení -


AMD tak má jednu hlavní socketovou linii se zmíněným FM2+, který je určen pro procesory (či APU) Kaveri a dle VR-Zone máme očekávat, že tato platforma nedozná větších změn ani v průběhu roku 2015 a snad až někdy v tom dalším roce se dočkáme změn. To však bohužel jasně znamená především jednu věc - podpory rychlejších pamětí DDR4 se jen tak nedočkáme. AMD přitom již pro aktuální Kaveri dříve počítalo s paměťmi GDDR5M, které vyvíjela firma Elpida, jejíž pád nás odsoudil k využití starých DDR3, jejichž výkon už pro moderní APU s 512 shadery nestačí a stává se úzkým hrdlem.

Paměti DDR4 však nemají být v příštím roce pro zákazníky kupující APU cenově dostupné, takže na ně také nedojde. To by mohlo znamenat, že se grafický výkon APU v příštím roce nejspíše vůbec nikam nepohne, ale nepředbíhejme. Chystané čipy AMD Carrizo (nástupci Kaveri) dle prezentace nebudou mít paměťový kontroler pro DDR3 i DDR4, ale pouze pro DDR3-2133 ve dvoukanálovém zapojení, ovšem to se týká čipů pro mobilní počítače a AIO. Je tedy možné, že desktopové Carrizo budou kontrolerem pro DDR4 vybaveny, pokud tedy takové procesory vůbec jsou v přípravě, a potom se počítá i s něčím jiným.

AMD si má chystat takzvaný projekt Fast-Forward, v jehož rámci chce na stejnou procesorovou destičku vedle samotného APU umístit rychlý paměťový čip, který poslouží jako vyrovnávací paměť pro pomalé DDR3. Firma nemusela pro inspiraci chodit daleko, neboť stejně jsou řešené procesory Intel vybavené grafickými jádry Iris Pro.

Krom toho všeho nám Carrizo nabídnou i další novinku, a to další generaci procesorových jader Excavator, které nahradí dnešní Steamroller a slibují 30% nárůst výkonu při stejné spotřebě. Vypadá to, že se zde uplatní především pokročilejší výrobní proces, na nějž je ostatně již čas.

Zdroj: VR-Zone
reklama