reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Softwarové chlazení a řešení problémů s ním

5.12.2003, Eagle , článek
Softwarové chlazení a řešení problémů s ním
Pojem softwarové chlazení na platformě AMD zná asi každý, kdo se zajímal o snížení teploty procesoru. Zároveň je však téměř synonymem k tomuto pojmu i slovo "problém". V tomto článku si vysvětlíme princip softwarového chlazení, ukážeme postup, jak ho zapnout a nakonfigurovat procesor, a uvedeme, jaké jsou se softwarovým chlazením spojené problémy i s možnými variantami řešení. Teplota se v případě nevytížení tímto způsobem sníží až o 10 stupňů!
Jak softwarové chlazení zapnout

Problémem softwarového chlazení na platformě AMD, a to jak prostřednictvím Halt, tak Stop Grant režimu, je, že čipset často není nastaven pro odpojení FSB. Procesor posílá Halt special cycle nebo Stop Grant special bus cycle a čipset nic nedělá. Pokud nedojde k odpojení FSB, procesor se nepřepne do zmíněných úsporných režimů a chlazení (a ani Clock throttling chránící procesor v případě přehřátí !) nefungují.

Důvodem, proč čipsety nejsou nastaveny pro odpojování FSB je to, že softwarové chlazení má určitá negativa, která je občas těžké či nemožné překonat (a také to, že výrobci základních desek se příliš nestarali). Starší čipsety navíc nebyly svou konstrukcí pro softwarové chlazení příliš vhodné.

WPCREDIT

K zapnutí softwarového chlazení budete potřebovat program WPCREDIT a WPCRSET od Japonce H-Oda. Tyto programy se již na stránce H-Ody nedají stáhnout, proto nabízím možnost stažení odsud.

Programy WPCREDIT a WPCRSET patří mezi poměrně nebezpečné záležitosti. Umí přenastavovat PCI Configuration registry, kterými se nastavuje například čipset. Nesprávným použitím může dojít k resetu / vytuhnutí systému. Proto pokud chcete softwarově chladit, měňte jen to, co zde napíšu.


klikněte pro zvětšení

Po spuštění bude WPCREDIT vypadat zhruba takto. Budete nastaveni do PCI Bus 0, Device 0, Function 0 (viz. levý horní roh). Pokud náhodou takto nastaveni nebudete, vyberte v nabídce Edit položku Device, zvolte zmíněné nastavení a dejte OK.

Pokud máte v adresáři s WPCREDITem nahrané soubory PCR pro váš čipset, objeví se u některých registrů vpravo popis jednotlivých bitů - to umožní lépe se orientovat v tom, co měníte. Pokud PCR soubor nemáte, nevadí, nastavení je možné i bez něj.

Nyní jak měnit. Nejlepší bude příklad. Mám čipset VIA KT600, u kterého vím, že musím změnit dva bity - jeden pro odpojování FSB při Halt special cycle a jeden při Stop Grant special bus cycle. Pro každý čipset je nastavení jiné! Tabulku hodnot, které měnit, uvedu za chvíli.

Odpojení při Halt se pro KT600 nastavuje v registru D5 přepnutím bitu 1 na hodnotu 1. Nastavím se kliknutím na registr D5 v matici (řádek D0 a sloupec 05):



V dolním stavovém řádku je registr značen jako Offset. Hodnota je zde uvedena v hex i v binární formě. Nás momentálně zajímá binární. Kliknu do Bin a bit 1 (druhý zprava):


V současnosti má tento hodnotu 0. Že volím správný bit, je vidět i vpravo podle hvězdičky u čísla bitu:



Nyní přepíšu v Bin zmíněný bit na 1 a vpravo potvrdím stisknutím Set. Program se ještě jednou zeptá, zvolím ano.



Hodnota vyjádřená v Hex se změnila z 1C na 1E.

Stejným způsobem změním i bit pro Stop Grant režim - jedná se o bit 7 registru D2.

Výsledné hodnoty v hex formátu jsou (v mém případě!):
registr D2 - hodnota E9
registr D5 - hodnota 1E

Jakmile změníte bity (tj. kliknete na ano v potvrzovací otázce), softwarové chlazení se zapne. Toto nastavení vydrží až do restartu systému, kdy BIOS opět vyplní PCI Configuration registry svými hodnotami, tj. změní vaše nastavení.

WPCRSET

Nyní spustím WPCRSET. Ten provádí v podstatě to samé co WPCREDIT, jen namísto ihned mění bity při startu operačního systému. To znamená, že pokud si hodnoty vyzkoušíte ve WPCREDIT a poté je vložíte do WPCRSET, při každém startu systému se hodnoty změní na vaše zvolené. To je výhodné, protože takto se softwarové chlazení zapne při každém startu a nebude nutné neustále pouště WPCREDIT.



Po spuštění WPCRSET klikněte na Add a přidejte hodnoty v hex podle toho, jak vypadaly ve WPCREDIT. V mém případě to bylo v registru D2 hodnota E9 (Bus, Device a Function vše na 0) a v registru D5 hodnota 1E (Bus, Device a Function vše na 0).
Výsledek v mém případě vypadá takto:



Zbývá nahoře vybrat Start a Enable. Tím se nastaví, že WPCRSET bude pravidelně při každém startu měnit hodnoty, které jsme si nastavili.
reklama