reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony a Panasonic se pustili do další generace optických disků

29.7.2013, Jan Vítek, aktualita
Sony a Panasonic se pustili do další generace optických disků
Společnosti Sony a Panasonic oznámily, že podepsaly dohodu, na jejímž základu budou společně vyvíjet další generaci optických disků, které tentokrát budou určeny pro profesionální využití a spolehlivé ukládání dat na dlouhou dobu. Obě společnosti...
Společnosti Sony a Panasonic oznámily, že podepsaly dohodu, na jejímž základu budou společně vyvíjet další generaci optických disků, které tentokrát budou určeny pro profesionální využití a spolehlivé ukládání dat na dlouhou dobu. Obě společnosti přitom chtějí využít vlastní již vyvinuté technologie, díky nimž by měly být schopné přijít do konce roku 2015 s diskem, na nějž bude možné zapsat alespoň 300 GB dat. V nejbližší budoucnosti ale obě firmy čeká především diskuze o specifikacích a dalších věcech týkajících se vývoje samotného standardu.





Společnosti si uvědomují, že musí přijít s médii, která budou schopna ukládat velká množství dat, což je hlavním úkolem celého projektu. Využití se předpokládá především pro archivaci dat, což je rychle rostoucí oblast také díky rozvoji cloudových systémů, přičemž Sony do této oblasti naposledy přišlo se systémem XDCAM využívajícím kazety s dvanácti optickými disky, z nichž každý dosahuje kapacity 25 GB. Celá kazeta se pak chová jako jedno médium.

A v tomto roce Panasonic zase přišel s úložným zařízením LB-DM9, jež založeno na podobném principu využívá kazetu s tloušťkou 20,8 mm, do níž se vejde dvanáct 100GB optických disků. Těchto kazet může být v jednom zařízení využito až 90, což nám dává celkovou kapacitu 108 TB. Datová propustnost takovéhoto zařízení přitom činí až 216 MB/s díky implementaci systému RAID a rychlému systému na výměnu kazet.

Zdroj: techPowerUp
reklama