Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Clié PEG-TJ35 - První dojmy

3.12.2003, Petr Hájek, článek
Sony Clié PEG-TJ35 - První dojmy
Konkurence na poli lowendu v cenové kategorii 200 - 250 USD se nám v poslední době pěkně přiostřuje, protože svoje želízka mají v ohni Sony, Palm i HP. Dnes se podíváme na zoubek jednomu z posledních modelů Sony - Clié PEG-TJ35, zaměřenému na spořivé obchodní a manažerské zákazníky, kterým se za lowendovou cenu snaží nabídnout maximální funkčnost.
Pro Sony Clié PEG-TJ35 je typický strohý a střízlivý vzhled, dojem z profesionality celého zařízení ještě posiluje černý flip sloužící jako kryt poskytující displeji základní ochranu. Po odklopení krytu se v celé své kráse objeví Palm sice obdélníkového tvaru, zato ale s několika jemnými rysy. Jedno je jisté - pokud něco podobného vytáhnete před klientem či na poradě, rozhodně se nebude za co stydět. Sony Clié PEG-TJ35 je handheld středních rozměrů 76 x 112 x 12 mm i váhy 139 g.

Model TJ35 má displej typický pro většinu Palm OS mašinek poslední doby - 320 x 320 pixelů a zobrazující 65536 barev, oproti Pocketovským 240 x 320 o 1/3 větší displej je co do rozlišení stále o pověstný fous v podobě 25 600 pixelů lepší. Displej je nejlépe čitelný podsvícený a v tmavším prostředí, ale i na přímém slunci si nevede špatně a je použitelný.


S TJ35 se nedodává kolébka, pouze dva kabely, použitý stylus je teleskopický, po vytažení je ale v horní části nepříjemně tenký a nedrží se příliš spolehlivě. PDA v této cenové relaci samozřejmě nemá virtuální Graffiti plošku jako jeho dražší bratři, namísto té zde nalezneme nezasunovací klasiku podporující přeorané Graffiti 2.

Pro vstup znaků lze použít i aplikaci Decuma Input, přes kterou se někomu může zdát zadávání znaků trochu přirozenější. Zatímco s Graffiti 2 zadáváte vždy jeden znak jistým specifickým způsobem, s Decumou lze napsat celé slovo podobně jako v případě papíru. Použití Decumy na malém displeji má podobnou nevýhodu jako aktivace Graffiti u Sony Clié PEG-TG50 - virtuální vstupní ploška zabírá polovinu cenného místa na displeji.

Firma Sony se z mně neznámého důvodu rozhodla poslat k čertu ovládací prvek Jog Dial, který byl doposud pro všechna PDA Sony typickým poznávacím znakem, namísto toho se rozhodla použít jakýsi roller rolující buď nahoru nebo dolu. Tento prvek je sice nepoužitelný kupříkladu pro šikmý pohyb v případě, že si chcete něco zahrát, ale zato je poměrně dobře zaintegrován do systému a umožňuje spoustu věcí obsloužit jednoručně a bez lovení stylu. Ostatní aplikační tlačítka jsou přibližně na úrovni kastle a mají obvyklé funkce - spouští Date Book, Address Book, To Do List a Memo Pad.

Clié PEG-TJ35 běží na Palm OS 5.2.1, o dostatek výkonu se stará procesor Motorola i.MXL běžící na 200 MHz. Ten si mimochodem v Benchmarku vedl docela dobře a umístil se trochu nad 200 MHz CPU Intel PXA255 téměř ve všech kategoriích a nepřekvapivě zaskóroval výrazně lépe, nežli 126 MHz procesor Texas Instruments použitý třeba v Palm Tungstenu E. TJ35 má oficiálně 32 MB RAM, ale jen 23 MB je uživateli k dispozici, zbytek je Heap Memory dostupná pouze aplikacím.




Jak je u Sony zvykem, v případě, že Vám pochybí paměť či úložný prostor obecně, nezbyde než sáhnout po nějakém tom Memory Sticku. Vzhledem k podpoře standardu Memory Stick PRO lze používat paměťová média až do kapacit 1 GB.

Jak již bylo naznačeno v úvodu, Sony navrhlo sérii TJ s ohledem na potřeby a styl obchodníků, vedoucích a podnikatelů, což se velmi výrazně odráží na výběru přibundlovaných aplikací. Jeden z hlavních důvodů, proč si osoba některé z vyjmenovaných profesí PDA pořizuje, je ten, že si díky němu může vést velmi pohodlně adresář i úkolovník, standardní vestavěné aplikace jsou pro tento účel uspokojující. Pokud používáte operační systém na bázi MS Windows a již nějaké ty schůzky a kontakty máte zadány v Outlooku, díky dodávanému programu Intellisync Lite lze všechny informace pohodlně sesynchronizovat, uživatel také samozřejmě může sáhnout po Palm desktopu běžícím na Win i Mac OS.

Dalším důležitým důvodem pro pořízení PDA je jistě možnost nosit kancelářské dokumenty vždy a všude při sobě, a tak patří Sony dík za přibalený PicselViewer, který umí zobrazit soubory typu Microsoft Word, Excel i PowerPoint stejně jako typy PDF, TXT, GIF i JPEG. Uživatelské rozhraní je pravda trochu neobyklé, ale aplikace dělá co má a dělá to dobře, ještě ta čeština kdyby tak byla... :( Program umí samozřejmě pouze prohlížet, nejedná se o editor.

Vzhledem k pracovnější filozofii modelu TJ35 Sony kladlo již při návrhu na multimédia a zábavu menší důraz, nežli u jiných Clié - TJ35 se nedodává s přehrávačem videa ani s tzv. Consumer Infrared, nelze jej tedy použít jako dálkové ovládání. Co ale v dodávce nechybí je MP3 přehrávač, zdá se, že i obchodník se občas musí zrekreovat nad nějakou MP3. Nalezneme zde program AeroPlayer firmy Aerodrome Software, velmi příjemná volba, protože AeroPlayer umí přehrávat i soubory typu OGG a MP3 s variabilním bitratem. Program podporuje práci s playlisty, přehrávání na pozadí, skiny a digitální hudbu si umí načítat i z paměťových karet.

U TJ35 také nalezneme program Clie Viewer určený pro základní práci s obrázky, díky kterému se dá PDA použít i jako mobilní prohlížeč obrázků, ať již se jedná o poslední firemní produkty nebo dovolenou.




Přepínač Power lze přepnout i do polohy Hold, která deaktivuje displej, ale nechá hrát hudbu, což velmi výrazně prodlužuje životnost akumulátoru. Přítomen je standardní jack. Překvapivě u TJ35 nenalezneme hlasový záznamník, těžko říct, proč zrovna tuto funkci přístroj nepodporuje, co je mi známo, tak právě manažeři a podobná sorta lidí ji shledává velmi atraktivní.

Co se týče výdrže baterií, tak TJ35 dosahuje poměrně průměrných časů - kolem 5 hodin běžného použití s podsvícením.

Jednoznačně říct, zda je za 250 USD Sony Clié PEG-TJ35 dobrou investicí, nebude jen tak, protože i další lowendové modely na trhu mají svoje výhody a nevýhody. Spíše pracovně orientovaným zákazníkům hledajícím produkt solidních základních vlastností se ale TJ35 může jevit mimořádně užitečným kusem.
Zdroj: Brighthand