reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony Playstation Portable - Přenosné multimediální centrum

6.11.2003, Petr Hájek, článek
Sony Playstation Portable - Přenosné multimediální centrum
Šéf Sony Computer Entertainment, pan Ken Kutaragi, včera odhalil prototyp společností chystaného zařízení jménem Playstation Portable (PSP), což je handheld mocných parametrů přehrávající UMD média, o němž firma prohlásila, že má jít o "walkman budoucnosti." Pan Kutaragi také stroze doplnil, že si z přístroje možná i zavoláme...
Image copyright Sony
Sony Playstation Portable vypadá oproti svým konkuretnům Nokia N-Gage a Nintendo GameBoy Advance na první pohled jako mnohem pokročilejší přístroj. Samozřejmě, jde o prototyp, takže se ještě může spousta věcí změnit, a to jak po stránce vzhledu, tak i co se týče natolik zásadních věcí, jako je implementace modulu umožňujícího telefonovat a pochopitelně i přenášet data. Sony ohledně vzhledu a technických parametrů zkrátka ještě neřeklo poslední slovo a to řekne až po velmi pečlivém zvážení konceptuálního designu a ergonomie, nicméně již teď si můžeme o přístroji samotném udělat velmi solidní obrázek.

Kdo čekal, že i u tohoto handheldu Sony sáhlo po paměťových kartách Memory Stick, ten se mýlil, protože Sony PSP obsahuje v pravém rohu mechaniku pro disky typu Universal Media Disc (UMD), což je DVD podobné dual-layer médium nabízející 1,8 GB místa. UMD má přijít, opět jako u DVD, s obdobným mechanismem regionální protipirátské ochrany založené na Advanced Encryption System (AES). Každý disk bude mít samozřejmě unikátní ID.

Sony zatím prozradilo, že o výkon se bude u PSP starat 90 nm technologií vytvořený procesor založený na 32bitovém MIPS jádře typu R4000. Dále u přístroje nalezneme 8 MB vestavěné paměti (1,2 V) běžící na 333 MHz s průtokem 2,6 Gbps. Druhé jádro MIPS R4000 poslouží PSP jako základ pro tzv. Media Engine opět postavený na 90 nm jádře a vybavený 2 MB videopaměti. PDA nechybí ani grafické akcelerátory - jeden pro high-level grafické manipulace a druhý pro hrubou práci na pixelech. Toto druhé jádro operující skrze 256bitovou 5,3 Gbps sběrnici dosahuje fill rate až 664 milionů pixelů za sekundu v 24bitových barvách a zpracuje maximálně 33 milionů polygonů za sekundu s transformací a světelnými efekty.

Sony PSP obsahuje podporu Dolby 7.1 mutli-channel audio s 3D zvukem a zvládá MP3, AAC a Sony vlastní ATRAC3 formát. Používá AVC (H.264) a MPEG4 pro video. Na UMD disk se vejdou až 2 h videa v DVD kvalitě nebo 4 h ve standardní kvalitě (blíže nespecifikováno). Vše včetně videa se zobrazuje na LCD displeji úhlopříčky 114 mm a rozlišení 480 x 272 pixelů (16:9).

Velmi důležitým parametrem PSP je vestavěný 802.11b modul (jistě nejen) pro multiplayerovou hru. Dle slov pana Kutaragiho Sony zvažuje v rámci udržení kroku s Nokií N-Gage přidání i GSM či CDMA modulu, což by z PSP učinilo velmi zajímavý mix mezi smartphonem, herní konzolí a přenosným domácím kinem.

Ken Kutaragi dále naznačil, že jako PSP nebude vydán jen jediný přístroj, ale půjde o vícero rozdílných zařízení zaměřených na různé uživatele a jedním dechem doplnil informaci, že vývoj handheldu stále ještě nebyl dokončen, takže se finální produkt od stávajícího prototypu může v den vydání více i méně lišit.


reklama