reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Součástky vyrobené 3D tiskem pro Boeing 787 byly schváleny FAA

12.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Součástky vyrobené 3D tiskem pro Boeing 787 byly schváleny FAA
Součástky vyrobené pomocí technologie 3D tisku se objevují už i v letadlech. Společnost Boeing na nové titanové komponenty do svých letadel obdržela schválení od Federal Aviation Administration.
Technologie 3D tisku se začíná více využívat i pro praktické věci. Nemusí sloužit jen k vytištění plastových postaviček či kostiček lega, ale s její pomocí mohou být vytvořeny například některé součástky do auta. Tak se rozhodl i tým McLaren ze závodů Formule 1, když ve svém voze začal používat některé 3D tištěné části. 3D tisk se ale může hodit i při vytváření součástek do letadel. Společnost Boeing 3D tisku také využívá a její 3D tištěné součástky do letadla byly schváleny i FAA (Federal Aviation Administration).

Hlavním důvodem tohoto kroku jsou finance. Společnost Boeing doufá, že se jí díky 3D tisku podaří ušetřit dva až tři miliony dolarů, což je asi 50 až 75 miliónů korun, a to při výrobě jednoho dvoumotorového dopravního letadla Boeing 787 Dreamliner. Takového snížení výrobních nákladů chce americký výrobce dosáhnout už do roku 2018.


Součástky jsou vyrobeny 3D tiskem z titanu

Americký výrobce Boeing se spojil s norskou firmou Norsk Titanium a výsledkem byly prvotní 3D tištěné komponenty pro letadlo od Boeingu vyrobené z titanu. Ty mohou být použity právě v Boeingu 787 Dreamliner. Pomocí 3D tisku jsou vytvářeny i jiné části letadel, společnost General Electric už tiskne palivové trysky pro letecké motory. Nicméně nové titanové komponenty budou muset být schopné vydržet zátěž během letu letadla.

Společnost Boeing se rozhodla 3D tisk aplikovat na model 787 Dreamliner, protože při výrobě vyžaduje více kovu než ostatní modely. Firma vyrábí 144 Dreamlinerů ročně a tradiční výroba z titanové slitiny je velmi nákladná. Proto se Boeing rozhodl pro technologii 3D tisku. Zároveň tímto potvrzuje svou důvěru v tento výrobní proces.

S Norsk Titanium spolupracoval Boeing od začátku roku 2016 do února 2017, aby výsledné 3D tištěné součástky zvládly projít přísným testovacím programem od FAA. Partneři očekávají ještě dodatečné schválení od Federal Aviation Administration pro samotný výrobní proces a vlastnosti materiálu, které jim umožní vyrábět 3D tiskem více dílů pro letadla bez nutnosti schvalovat každý z nich zvlášť. To by se mělo stát ještě tento rok a vedlo by to k ještě větší finanční úspoře.

Zdroj: engadget.com
reklama