reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soud zamítl žádost matky o odemčení facebookového účtu zesnulé dcery

1.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Soud zamítl žádost matky o odemčení facebookového účtu zesnulé dcery
Před pěti lety zemřela mladá 15letá Němka pod koly metra a rodina se stále nedozvěděla, zda šlo o nehodu nebo sebevraždu. K objasnění by prý mohl pomoci její facebookový účet, jeho otevření ale německý soud zamítl.
Německý soud zamítl žádost nešťastné matky o odemčení facebookového účtu její dcery, která v roce 2012 ve věku 15 let zahynula pod koly metra. Dosud nebylo objasněno, zda šlo o nešťastnou náhodu nebo o sebevraždu. Právě ve facebookovém účtu a historii chatu viděla rodina naději, zda se nedozví více informací.


Facebook logo


Soud sice uznal, že požadavek matky je pochopitelný, ale právo na soukromí považuje za důležitější než práva rodičů. To kontrastuje s předchozím výrokem berlínského soudu, který facebookový účet dcery považoval za součást dědictví podobně jako je tomu třeba u dopisů. Facebook považuje nové rozhodnutí za správné, přesto ale sympatizuje s rodinou a říká, že se pokusí najít řešení, které rodině pomůže, ale zároveň zachová soukromí. Rodina má stále právo se odvolat.

Připomeňme, že po smrti majitele účtu se takový účet archivuje a pouze již potvrzení přátelé mohou dále vyhledávat tuto osobu a přidávat jí vzkazy na zeď jako vzpomínky. Do tohoto účtu se ale nedá přihlásit, ověřený příbuzný ale může zažádat o jeho smazání. A jak to vidíte vy, měl by být tento účet odemčen?

Zdroj: businessinsider.com, thelocal.de
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama