reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Před pěti lety zemřela mladá 15letá Němka pod koly metra a rodina se stále nedozvěděla, zda šlo o nehodu nebo sebevraždu. K objasnění by prý mohl pomoci její facebookový účet, jeho otevření ale německý soud zamítl.
KwazzyGT (91) | 2.6.201712:58
Kdichtobuk předává informace jen tomu, kdo platí. Proto je cukrový vrch tak bohatý z tak obyčejné stránky. Jelikož nezaplatili, mají smůlu. Za prvé bych naplácal rodičům, že malá neměla zablokovaný xichtobuk a za druhé jsou to rodiče dítěte a mají za ní plnou zodpovědnost. Takže ty data, kor když by mohli ovlivnit šetření smrti,by měli dostat. Doma mám už z principu zablokovanou tuto hovadinu a děti to na mobile neuvidí do 18­-ti. Sere pes na sociální sítě pro asocialy. Ať se socializuji se skutečným světel a živými lidmi.
Odpovědět2  0
Cemada (1210) | 1.6.201715:54
Cože? Pět let a ono se neví jestli je to nehoda či sebevražda? To jim policie moc nefunguje.

Jinak souhlasím s tím, že při takové události má mít rodič právo přístupu k takovýmto účtům, i mailům apod. Samozřejmě třeba nějakou žádostí přes policii, aby byla ověřena totožnost rodiče. Stejně tak mají mít právo zpřístupněné účty nechat smazat.
O kdejakých lidech po jejich smrti vyplave na povrch kde co a tady dělají takové cavyky.

Některé soudy jsou stejné jako poslanci EU. Prostě chybí selský rozum.
Odpovědět1  0
durib (290) | 1.6.201719:08
I když bych FB nesvěřil ani jakého jsem pohlaví, s vydáním bych nesouhlasil a je dobře, že soud rozhodl takhle. Byl by to nebezpečný precedens o vydávání dat, která nejsou vaše. Informace z nich totiž mohou uškodit lidem, kteří ještě žijí!
Odpovědět1  2
Cemada (1210) | 1.6.201723:48
V tomhle případě nevím co je horší. Jestli žít v nevědomosti, proč mé dítě zemřelo nebo žít třeba i s vědomím, že se samo rozhodlo zemřít.
Nejsem rodič, takže nevím.

Jinak to může být i naopak. Vydání dat může lidi i zachránit. Např. si představ, že se někdo zmagoří do IS, na FB bude s nimi v komunikaci a když se někde odbouchne, tak FB nevydá data a tudíž se nezjistí s kým byl ve spojení?
Je to takový extrémní obrácený příklad, ale reálný.
Odpovědět0  0
durib (290) | 2.6.20179:15
Přesně takto argumentují třípísmenkové organizace, proč by jim mělo být vše digitální otevřeno, proč zavést sledování každého všude. Necháme si všichni vzít právo na soukromí kvůli pár případům smrti? Protože po ztrátě soukromí přijdeme i o svobodu.
Odpovědět0  1
Cemada (1210) | 2.6.201712:56
Třípísmenkové organizace tím argumentují podle mě správně, protože do těch sítí má přístup vlastně každý a díky nevydávání dat se tam můžou v pohodě záporáci domlouvat.
Samozřejmě na druhou stranu máš pravdu.

Je to všechno diskutabilní a asi nikdy nebude jednoduché stavit nějaká pravidla pro ­(ne­)vydávání dat. Vždy budou logické argumenty pro i proti.
Odpovědět0  0
PaiaJBC (58) | 1.6.201711:33
pokud jde o vyšetřování sebevražd a vražd, případně dalších závažnejch trestnejch činů, měla by jít diskrétnost stranou a to včetně zpovědního tajemství ­(narážím na pondělní díl seriálu Labyrint, ve kterým cajti chtějí, aby jim nějakej fráterník prozradil, co mu řekl pachatel, byli s tím i za jeho nadřízeným s fialovou šerpou ­- a neuspěli... zákon by prostě měl bejt vždy nad nějakou pomatenou církví...)
Odpovědět0  2
Aros (547) | 1.6.201713:18
Zpovědní tajemství je ­"právo­" staré 2000 let a je abusrdní, aby jej zrušili politici, kteří jsou voleni na 4 roky a je jim celkem jedno, co bude až jejich období zkončí, pokud se tam nedostanou znova ­- čímž se to co odhlasování téměř výhradně řídí. Tím spíše, že toto ­"právo­" ani není ukotveno v ústavě republiky. A i tak nevím, co by sis od toho sliboval. Stejně to není nijak vymahatelné. Kněz by akorát řekl, že mu ve zpovědi nic neřekla tím by to pro něj skončilo. Nevím, co je zač ten Labyrint, ale doporučuji v pěkném počasí raději ven :­-)
Odpovědět1  0
durib (290) | 1.6.20179:08
Ty data totiž vlastní FB. A FB je bude sdílet s kým chce a archivovat jak dlouho chce. Ale ono je to přeci tak pohodlné žít na FB ....
Odpovědět2  1
wrah666 (6205) | 1.6.20179:40
Policii by je vydali. Ne extra ochotně, ale vydali. Ovšem ta o data nežádá.
Odpovědět1  0
profic (28) | 1.6.20178:51
Je to těžký. Obzvláště když jde o smrt dítěte v rodině, proto prosím o shovívavost k možná trochu necitlivému objasnění.

Po pěti letech by to již mohlo přebolet, jak je vidět nepřebolelo a za to může právě to, že rodiče nevědí co se stalo. Takže za mě, je nejlepší to vždy ukončit trápení. Trápení rodičů je již teď nepatřičně dlouhé. Za mě tedy na krátkou dobu otevřít, popřípadě poskytnout archiv rodičům. Jde zejména o to aby se se smrtí dcery smířili a vraceli se k ní jen v obvyklých termínech, jako jsou vánoce, velikonoce, narozeniny apod.
Odpovědět6  0
hl.hl (293) | 1.6.20178:27
Soudy to je partie uplatna vsude na svete. Jo, to kdyby nekomu dluzila penize, tak to by slo soukromi ihned stranou.
Odpovědět3  0
Luk Skywalker (510) | 1.6.20178:12
Je již několik let mrtvá, tak nevidím důvod, proč brát ohled na její soukromí, zvlášť když by to mohlo objasnit její smrt.
Odpovědět5  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.