reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX bude moci tankovat do rakety s lidmi na palubě, svolila NASA

22.8.2018, Jan Vítek, aktualita
SpaceX bude moci tankovat do rakety s lidmi na palubě, svolila NASA
Zatímco ze společnosti Tesla přicházejí rozporuplné zprávy a Elon Musk samotný v poslední době přitahuje pozornost jako nevyrovnaný člověk, za což může vděčit svému workoholickému nasazení, ve SpaceX to zdá se šlape dobře.
Už v roce 2016 jsme si mohli číst o plánech SpaceX tankovat palivo do raket, jejichž posádka už sedí připravena v lodi Dragon, což má zajistit okamžitou připravenost rakety ke startu, hned jak skončí tankování. SpaceX totiž využívá podchlazené palivo, takže není radno po dotankování ještě čekat, než se astronauti usadí a provedou potřebné kontrolní procedury, když to mohou dělat současně s tankováním. 
 
 
Jenomže právě v roce 2016 jeden z Falconů při tankování explodoval (či dle Muska "velice rychle shořel" - viz video), což hned vrhlo stín na záměr firmy SpaceX a zvláště NASA a někteří zástupci leteckých sil se k tomu vyjadřovali s velkými pochybami. SpaceX oproti tomu chtělo poskytnout záruky, že se taková nehoda již nestane a pokud se stane, loď Dragon bude připravena ihned zažehnout motory a dostat posádku do bezpečné vzdálenosti. 
 
Nutno podotknout, že samotná NASA je nyní v časové tísni, protože má nasmlouvány místa v ruských Sojuzech pouze do konce roku 2019, takže pak už by opravdu velice potřebovala, aby byl připraven Boeing a/nebo SpaceX. A právě lodi Dragon 2 firmy SpaceX jsou na tom nyní lépe, což znamená, že by měly s lidmi začít létat dříve. Shodou okolností nyní přichází informace, že tankování do raket s lidmi na palubě už není agentuře NASA tak moc proti srsti. 
 
​  
SpaceX navíc udává, že už vyřešila veškeré známé problémy, které bránily vyslat do vesmíru lodi Dragon 2 s posádkou, a tak je připravena začít s nimi létat k ISS už od příštího dubna, což bude zahrnovat lidi vybrané přímo NASA. Astronauti Bob Behnken a Doug Hurley se tak do Dragonu 2 usadí dvě hodiny před startem, takže přímo pod nimi budou nádrže Falconu 9 plněny zkapalněným palivem.
 
NASA se ale firmě SpaceX jen tak nepodvolila, měla také své podmínky. Do nich patřila i nová kontrola pozemní techniky i samotných raket a čeká se také další kolo ukázek tankování paliva, než bude udělen konečný souhlas. Pro SpaceX je nyní důležité to, že od selhání v roce 2016 se už neobjevily při tankování žádné problémy, a nyní je tak pro NASA tou největší nadějí, že po éře sojuzových kontraktů bude mít s kým létat.
 


reklama