reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX dnes poprvé vypustí již použitou loď Dragon

1.6.2017, Jan Vítek, aktualita
SpaceX dnes poprvé vypustí již použitou loď Dragon
SpaceX je společnost, která koncept opětovného použití raket a vesmírných lodí dotáhla v moderní době nejdále. Podařilo se jí už opětovně vyslat do vesmíru již použitou raketu Falcon 9 a nyní to samé čeká loď Dragon.
Jako obvykle půjde o událost, na niž si v Evropě budeme muset počkat až do velmi pozdních hodin. Start je totiž na Kennedyho vesmírném centru na Floridě naplánován na 17:55 místního času, takže pro středoevropský letní čas to znamená až pět minut před půlnocí. Tuto událost budeme moci sledovat živě a půjde o historický moment, kdy bude vůbec poprvé znovu použita vesmírná loď pro cestu do vesmíru. Do toho pochopitelně nepočítáme raketoplány.





Dragon bude usazen pochopitelně na vrchu rakety Falcon 9 a odstartuje v rámci mise CRS-11 z historického odpaliště Pad 39-A, aby během třídenního výletu na nízkou orbitu dovezl zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici. Půjde o cca 2700 kilogramů zásob a jiného materiálu pro účastníky expedic 52 a 53.





První fotografie na této stránce ukazuje právě onen Dragon, který k ISS dorazil už 23. září 2014 a od té doby byl pomalu připravován na to, aby mohl dnes opět vyrazit do vesmíru. Není divu, že to zabralo tak dlouho, neboť lodě Dragon se nevrací na Zemi hezky měkce pomocí raketového motoru a nožiček jako rakety Falcon 9. Namísto toho žuchnou do oceánu. První stupeň Falconu 9 se mimochodem vrátí i tentokrát, a to na pevnou zem jako již pátý v pořadí. Tím jich bude mít firma SpaceX v zásobě už 11, které byly alespoň jednou použity.

Společnost SpaceX nyní čeká ještě první pokus o přistání druhého stupně rakety Falcon 9, neboť dosud to dokázaly pouze ty první. Tím se mohou opět snižovat náklady, přičemž to samé čeká také raketu Falcon Heavy. V jejím případě to bude znamenat, že se nejdříve oddělí postranní stupně, pak centrální a nakonec i druhý, takže jedno vypuštění této rakety by mělo znamenat, že postupně na zem přistanou čtyři stupně rakety, které SpaceX bude moci opět použít. Zde se pak můžete podívat na infografiku týkající se znovupoužitelných lodí Dragon.





Pro lodi Dragon má jít o poslední misi v rámci kontraktu Commercial Resupply Services a poté se SpaceX chce už zaměřit na následovnické Dragon 2.

Zdroj: Space.com
reklama