reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX v geomagnetické bouři ztratila na 40 satelitů Starlink

10.2.2022, Jan Vítek, aktualita
SpaceX v geomagnetické bouři ztratila na 40 satelitů Starlink
Muskova SpaceX přišla v nedávné geomagnetické bouři až o 40 satelitů Starlink, čili o valnou většinu celé jedné várky vynesené raketou Falcon 9. Tyto satelity přitom nebyly poškozeny, geomagnetická bouře je v podstatě sejmula z oblohy.
Společnos SpaceX vyslala na oběžnou dráhu čerstvou várku satelitů Starlink během minulého čtvrtka. Jako obvykle je vypustila na raketě Falcon 9 z Kennedyho vesmírného centra a nechala je navést na velice nízkou oběžnou dráhu. Poté totiž probíhají první testy a pokud se přihodí, že některý ze satelitů jimi neprojde, díky nízké oběžné dráze může být velice rychle naveden do atmosféry, aby byl co nejdříve jako nepotřebné smetí odstraněn. Ostatní pak využijí svůj vlastní pohon a jsou navedeny na vyšší oběžnou dráhu. 
 
Dá se tak říci, že Starlink se ihned po svém vypuštění pohybují na hranici mezi vesmírem a atmosférou, kde její odpor ještě jakž takž není tak citelný, aby je příliš zpomaloval a ony vlivem toho ztrácely výšku. Jenomže v případě 49 naposledy vypuštěných satelitů zaúřadovala páteční geomagnetická bouře. 
 
 
Geomagnetické bouře mohou přechodně zvýšit nejen teplotu, ale i hustotu nejvyšších částí atmosféry, což se v pátek i stalo. Společnost SpaceX tak rychle zaznamenala, že aerodynamický odpor je náhle o polovinu vyšší, než by měl být, přičemž pro tyto případy má k dispozici snadné řešení. Může uvést satelity do nouzového režimu, v němž se nastaví tzv. do praporu, čili letí tak, aby atmosféře vystavily nejmenší možnou plochu. 
 
Ovšem tentokrát to nestačilo, neboť odpor byl tak silný, že celkem až 40 z nově vypuštěných satelitů se nedokázalo dostat z nouzového režimu. Ztratily rychlost a začaly nekontrolovatelně padat do atmosféry. V té mají dle SpaceX kompletně shořet (pokud už neshořely), čili nepřipadá v úvahu, aby představovaly nebezpečí a ani nepřispějí k vytvoření další várky vesmírného smetí. 
 
Šlo přitom o již třetí letošní start Falconu 9 se Starlinky, který měl rozšířit už dost početné řady těch, které obíhají Zemi. Aktuálně jich má firma na orbitě kolem 1800, ale jejím cílem je provozovat až kolem 42 tisíc těchto satelitů. 
 
Zdroj: SpaceX


reklama