reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX vynese první lidi do kosmu už příští rok

28.6.2016, Libor Pánek, aktualita
SpaceX vynese první lidi do kosmu už příští rok
NASA hledá společnost, která příští rok vynese posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici. Čtyři astronauty má na ISS vynést právě Falcon 9 od SpaceX spolu s modulem Dragon, který již SpaceX spolu s NASA dlouho testuje.
Nedávno astronauti z ISS putovali na zem, NASA plánuje dosadit na jejich místo další lidi v červenci. Podobná obměna nastane příští rok a při tom už využije služby SpaceX. Konkrétně by se mělo jednat o dopravu 4 lidí na ISS někdy během příštího roku.

SpaceX spolupracuje s NASA již od konce roku 2008, kdy vyhrála tendr na několik letů do vesmíru. Spolupráce se ještě rozšířila, když SpaceX uvedl raketu Falcon 9 a modul Dragon, který může převážet nejen materiál, ale i lidi.

NASA si hned ze začátku nechala třemi pokusnými lety ověřit, zdali SpaceX může nabídnout dostatečně kvalitní služby. Musk v čele této vesmírné společnosti chtěl hodně šetřit a používal komponenty, jež se běžně používaly na Zemi, zato NASA vždy vyvíjela speciální přístroje.

Nakonec se ukázalo, že běžné přístroje opravdu stačí a SpaceX již vykonala několik letů pro NASA. Jednalo se o zásobování ISS, mimoto SpaceX vynesla na oběžnou dráhu několik satelitů pro nadnárodní společnosti.

V roce 2006 představilo SpaceX modul Dragon, který se "nasadí" na vrchol rakety Falcon 9, na oběžné dráze se odpojí a může se spojit s ISS. Dragon umožňuje přepravu až 7 lidí, případně materiálu. Dále disponuje malými motory pro pohyb v kosmu a samozřejmě má i padáky, aby se s ním mohlo přistávat.

Právě rakety Falcon 9 a modulu Dragon by měli příští rok kosmonauti využít. Původně se moc neočekávalo, že by právě SpaceX mohl vynést kosmonauty na Mezinárodní vesmírnou stanici, protože ještě v roce 2015 jeho raketu Falcon potkal velký problém, který skončil výbuchem.


V čase T+150 sekund raketa vybuchla poté, co se v druhém stupni porušila nádrž s tekutým kyslíkem. Při této nehodě byl na čele rakety přítomen modul Dragon, kterému se podařilo uniknout. Bohužel ale jeho software neumožnil otevřít padáky, a tak byl zničen při nárazu na hladinu oceánu.

Z toho vyplývá, že i kdyby vznikly nějaké problémy, kosmonauti by nemuseli být v ohrožení, protože by i tak mohli s modulem Dragon přistát. "Když s námi posádka ISS poletí v roce 2017 do vesmíru, budou v jedné z nejbezpečnějších a nejspolehlivějších raket, které kdy vzlétly," řekla provozní ředitelka SpaceX.

V budoucím roku má SpaceX začít recyklovat 1. stupně rakety z letošního roku, které dokázaly úspěšně přistát na vodní plošině. Neočekává se ale, že by právě tyto rakety byly použity pro účely dopravení lidí na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Zdroj: Kit Guru

reklama