reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.4.2020, Jan Vítek, aktualita
"Vláčky" satelitů Starlink už můžeme běžně pozorovat na nočním nebi a brzy jich bude ještě víc. Máme tu novou várku 60 satelitů, které vypustil na orbitu Falcon 9 a Elon Musk už v reakci na twitteru mohl slíbit betaverzi služby. 
alien105cz (119) | 24.4.202014:59
Jo je to hotova tragedie posledni cast prirody bude zaprasena desetitisicema druzit , dalnice jak na D1 v patek. Co bude dalsiho drony my budou litat pred oknem s reklamama. Zadna regulace zadna povoleni asi zacnu financovat rusy na sestrelovani satelitu. Jako rychlej internet je vsude kde ho kdo nutne potrebuje , satelitni telefon uz tu jje taky asi 20 let a s par desitkama satelitama. Jako kdyby vypustil 500 satelitu ok ale 12 000 az 42 000 ???? Hovado !!!
Odpovědět5  7
ZipX (190) | 24.4.202015:55
Hovado si len ty lebo tomu nerozumieš a šíriš poplašné spravy
Odpovědět4  7
wrah666 (6205) | 24.4.202016:23
V tom případě jsou docela značné spousty vědců ­(renomovaných­) hovada a nerozumí tomu? Nemálo jcih upozorňuje, že tohle není dobrý nápad. Nebo se třeba poptej u NASA, jak často musí s ISS uhýbat nějakému bordelu. Už teď..

PS: navíc krom Muska mají být tuším 2­-3 další takové sítě.. Každá sestávající z řádově jednotek tisíců těles.
Odpovědět6  6
hobitt (64) | 28.4.202023:57
A pak taky existuje spousta renomovaných vědců co na rozdíl těch vašich hovad, se SpaceX splupracují a na základě jejich podnětů SpaceX staelity mění. Někdo umí jen nadávat a někdo se problémy snaží řešit.

A nejlepší sranda je, že tihle vaši renomovaný vědci mohli něco mluvit už dávno předtím, než vypustili prvni satelit.
Ono totiž nikoho ani ve SpaceX, ani žádný tyhle vědce nenapadlo se zaměřit na odrazivost satelitů.
Dávno před tím totiz SpaceX s astronomi spolupracovali.
Přišlo se na to prakticky až po prvním vypuštění.
Část másla padá i na jejich hlavu.

Na druhou přesně jak píšete, chystá se vypuštění spousta dalších družic od jiných společností a států.
Např. i Čína se chystá vypustit kolem 1000­-covky satelitů také na LEO.

Co se týká bordelu, kterému se musí vyhýbat ISS, tak nejvíc s o něj zasloužila v poslední době hlavně Čína, která sestřelila svůj satelit ve výšce shruba 800 km. Takže díky ní je tam navíc dalěí 10­-ti tisíce bordelu, který tam bude ještě x desetiletí!

Naopak satelity SpaceX se umí uhýbat jak potřebují. V tom je ten nejmenší problém.
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1254) | 24.4.202017:21
Hmm výborně,
teď jste na to kápl, že jste h.o.v.a.d.o. Astromomové, kosmonauti, vědci tomu nerozumí. Jen vy a Musk který na tom chce vydělat. Jak si představujete že se budou satelity které jsou neovladatelné vyhýbat srážkám, ale není problém. Jak se srazí pro ten bordel poletíte vy nebo Musk se smetáčkem? Zadržíte na takovou dobu dech? A pokud náhodou zničí iss, tak doufám že máte v peněžence pár mld usd na novou.
Odpovědět2  6
hobitt (64) | 29.4.20200:06
Hovado se nezapře.
Kdyby jsi použil to co ti vyrostlo na krku, tak se stačí podívat např. na wiki a věděl bys, že ty tvoje neovladatelný satelity mají kryptonové motory a umí se překážkám vyhýbat, stejně jako ty jsi se vyhýbal základní škole, když jsi schopný napsat takový hovadiny.
https:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Starlink

Navíc SpaceX se s Astronomy už dávno domlouvá a spolupracuje a na základě jejich podnětů vymýšlí a upravuje satelity tak aby vadili co nejméně. Protože narozdíl od tebe ví jak je to nepříjemné.

Stejně tak ISS, má problím hlavně s odpadem, který tam nechali předchozí projekty. A například hlavně nedávno Čína, která sestřelila svůj satelit ve výšce, kdy tam ty trosky budou lítat ještě mnoho destítek let.
Satelity SpaceX jsou pro iss ten nejmenší problém.
Odpovědět0  0
hobitt (64) | 28.4.20202:15
Dalo se to napsat i normálně, ale když chceš, tak:
hovado jsi ty, protože jen troluješ a nevíš o ničemu z toh onerozumíš. Stačilo použít to co ti vyrostlo na krku a podívat se třeba na wiki:
https:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Starlink
Pak použít matematiku základní školy, jestli jsi ji teda vychodil, dle příspěvku asi ne. A vyšlo by ti, že na oběžné dráze 440 km bude cca 7500 satelitů to znamená, že to bude zhruba jeden satelit na 300 km. Tj. v ČR uvidíš možná 3, možná 5 satelitů z jednoho místa a to ještě jen při velmi příhodných podmínkách, protože většina jich bude upravená tak aby měli co nejmenší odrazivost a na obloze nebyli vidět pouhým okem.
Tedy zhruba podobně jako dnes satelitů na GPS.
Regulace je a SpaceX se samozřejmě domlouvá s úřadem v USA, kde sídlí.
Dávat pro srovnání ajko argument satelitní telefon z doby před 20 lety je jen důkaz o tom, že jsi hovado, které o tom nic neví.
Starlink má být na nízké oběžné dráze 440, 550 a 1200 km. Proto aby bylo dosaženo malého zpoždění signálu menšího než je průměrné zpoždění přes optický kabel. ANO! Světlo se kupodivu v optickém vláknu šíří pomaleji než ve vakuu, kde budou fungovat tyto družice a díky malé dráze 440 a 550 km bude zpoždění velmi malé vhodné i pro vysokorychlostní internet, tj. i pro hry, telefonii, videa apod.
Ano 42 tisíc staelitů je hodně, ale i to nebude pro astronomy zas tak velký problém, protož enarozdíl od jiných společnosti SpaceX s astronomy se domlouvá a jejich připomínky řeší.

Dobrá sranda je taky odkaz na Rusko. To je totalitní režim stejně jako Čína a oboje tyhle státy vysílají do vemíru spousty satelitů a budou jich vysílat v nejbližší budoucnosti víc a víc. Jen Čína plánuje dalších skoro 1000 satelitů.

A velkej rozdíl o proto SpaceX je ten, že SpaceX je ochotný se s astronomy domluvit, ale Rusko a Čína se s nikým bavit nebude! Takže odvolávat se na totalitní režim je stejně ubohé jako tvůj příspěvek.
Tady je například tabulka, kolik kdo bude v nejbližší době vysílat satelitů na oběžnou dráhu.
https:­/­/www.elonx.cz­/starlink­-i­-nadale­-dela­-starosti­-astronomum­-jak­-se­-osvedcil­-experimentalni­-tmavy­-satelit­/

A další příklad Čínské totality, kdy sestřelili svůj satelit ve výšce 850 km, takže trosky a odpad po výbuchu se budou točit kolem Země ještě desítky let o proti tomu samému když to udělala Indie ale ve výšce 300 km, kde ty trosky spadnou do atmosfery a shoří do několika týdnů.

Takže buďme rádi, že těch 12 tis. satelitů tam vysílá SpaceX a ne Čína nebo Rusko, protože ty by se neobtěžovali s nikým mluvit a všechno by jen zatajovali do poslední chvíle, což známe ze všech událostí, které se dějí dnes a denně, napsledy zatajování o tom čínském mrňavém šmejdu.
Odpovědět1  0
honza1616 (3625) | 29.4.202020:23
jenže tady nejde o to že z jednoho bodu na zemi­/Zemi uvidíš max 3 satelity
jde o to že astronomové používají k sledování vzdálených objektu dlouhou expozici, tzn. pozorování oblohy třeba i celou noc, od západu do svítání
vysvětlím, třeba předtím než vzniklo Hubbleovo hluboké pole....
když testovali primární zrcadlo, všichni skepticky říkali že je to ztráta času zaměřovat dalekohled na ­"prázdné­" místo kdesi na obloze, jenže po 10 dnech byli všichni strašně překvapení co se objevilo,
dalekohled 10 dnů chytal světlo které do té doby nedokázal zachytit žádný dalekohled

ve zkratce, čim déle necháš zaměřený dalekohled na jedno místo, tim víc se ti zvýrazní i ty nejmenší objekty

no a podobně to funguje i na Zemi, jen se musí počítat s otáčením země, to se kompenzuje pohybem celého dalekohledu a ten kopíruje otáčení Země aby se díval pořád na stejný bod na obloze
dokonce i když je velké světelné znečištění, tak při dlouhé expozici dokáží vyniknout i okem neviditelné hvězdy
třeba jako zde, asi minutová expozice
https:­/­/www.mujolympus.cz­/pthres.axd­/resimg­/blog$7Ccfc37c65426e406c9ec44d2a6dafdf07$5C65c2f1ba_fairyland­-canyon­-1632749_1920$2Ejpg
dlouhá expozice pokud je fotoaparát pevný bez kopírování pohybu Země
https:­/­/www.novinky.cz­/cestovani­/clanek­/uzasne­-nocni­-nebe­-nad­-kazachstanem­-zaznamenane­-amaterskou­-fotografkou­-144894


takže pak stačí aby ti v pozorované oblasti přeletělo za celou noc třeba jen 10 satelitů a na výsledné fotce druhý den ráno budeš mít 10 čar
https:­/­/www.elonx.cz­/wp­-content­/uploads­/2020­/03­/SL_20200319l.jpg

chápej to tak že výsledné fotky se na sebe jakoby skládají,
to je jako by jsi měl třeba 20 tabulek skla, na všechny jsi fixou přesně na stejné místa udělal tečky
a na jedné tabulce udělal čáru
když ty skla položíš na sebe vynikne ti 1 výrazný bod a jedna čára která tam prostě bude i když byla jen na jedné desce

tak nějak laicky vzniká fotka s dlouhou expozicí a díky Starlinku budou taková pozorování bezcenná,
takže komentář, kdo je hovado.... je zcela na místě
Odpovědět0  0
Docik (104) | 24.4.202012:14
Já myslel, že Starlink satelity lítají tak nízko, že když by došlo ke kolizi tak během týdnů trosky spadnou na zem? Každopádně rád bych rychlý internet, ale mám pocit, že to nebude dlouho trvat a i běžnému pozorovateli noční oblohy se z toho pohledu bude motat hlava. Nemluvě o tom, že pokud není plán, jak se StarLinkem dále pozorovat oblohu ­(astronomové­) tak je to nezodpovědné. Tady když stavím barák taka potřebuji na to 150 000 lejster od různých úřadů a na kosmický provoz žádný regulační a kontrolní úřad není? Krom toho, že nic neuvidíme ­- ještě si uděláme vesmírné smetiště které bude ohrožovat i zásobování ISS?
To Elona nechali dojít takhle daleko bez odpovědí na tyto otázky? A teď když v tom má nainvestovaných stovky milionů dolarů ­- tak mu to zakážeme?
Na jednu stranu je to krása, na druhou stranu z toho nemám úplně dobrý pocit.
Odpovědět6  5
wrah666 (6205) | 24.4.202012:40
Satelity se míjí vzájemnou rychlostí v řádu km­/s, což ­(část­) trosek dost solidně ­"nadzvedne­" bez ohledu na to odkud přijde rána.
Odpovědět0  6
honza1616 (3625) | 24.4.202017:03
Ano zatim jsou jen na nizke orbitě tusim ze kolem 250­-300km?? Asi...
Síť Starlink ma byt i ve vyšších orbitach,
ty satelity na nejnižší orbite maji zajistit nejmenší latenci pokud se budes chtit pripojit na nějaký blizky server, latence bude v podstate stejna jako na opticke sítí v rámci městské sítě, tj v jednotkach ms.
Pro kontakt serveru na jinem kontinentu se bude signal predavat satelitum na vyssich orbitach, dost mozna bude vyuzita kazda orbita v celem sloupci až na GEO, aby se minimalizoval pocet predavacich cyklů ze satelitu na satelit.

Jinak by pri hypotetickém kontaktu serveru v Australii by si musel vyuzit treba 7 satelitů,
A pri vyuziti satelitu na vyšších orbitach by jsi vyuzil treba jen dohromady 3, tedy satelit nad Evropou, ten by predal signal satelitu na GEO a ten by predal pozadavek satelitu na LEO nad Austrálií......
Odpovědět2  1
hobitt (64) | 29.4.20200:27
Skoro :­-­)
Až na to, že s GEO to nebude mít nic společného. NA GEO by to bylo příliš daleko.
GEO je cca 35000. km.
Star link bude na 440, 550 a 1200 km.
A ano SpaceX se snaží aby zpoždění bylo mensí, nebo stejný jako po optickém vlákně.

Osobně se nemohu dočkat, až to dorazí k nám. Máme tady pouze jednoho wifi poskytovatele, který dáva rychlosti jen kolem 15­-30 mbps, pak drahý pomalý mobilní operátoři a drát od O2 leží 200 m a k nám zkrz nově postavenou slinici to nikdo nedokope.
Budu rád za každou konkurenci. Ovšem jsem zvědavý na cenu, aby to pak SpaceX nezabila cenou.
Odpovědět0  0
hobitt (64) | 29.4.20200:21
Satelity budou ve 3 letových hladinách, 440 km, 550 a 1200 km. Viz např. wiki:
https:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/Starlink

Co se týká noční oblohy, že se ­"běžnému­" pozorovateli bude motat hlava, tak to je prostě klasická lež.
Za prvé SpaceX spolupracuje s astronomy a vymýšlí jak satelity stmavit, už nějaké řešení má a zkouší ho.
Většina satelitů pak nebude pouhým okem viditelná.
Za druhé stačí použit trocha matematiky a vyjde vám, že na letový dráze 440 km jich má být kolem 7000 a to na plochu dané koule dává zhruba jeden satelit po 300 km.
Takže jinými slovy z jednoho místa v ČR byste mohl zahlédnout maximálně 4 satelity přímo nad vámi. A z toho se teda lidem fakt musí točit hlava.
A to nemluvím o tom, že je vlastně pouhým okem nezahlídnete.

Je zajímavá, že každý argumentuje ISS a vůbec je nenapdane, že když by to byl problém, že by to SpaceX nepovolili! NASA s těmi sateliti totiž problém nemá.
Problémy mají jen lidi co tomu nerozumí a někde slyšeli, že to zruší noční oblohu, místo aby použili rozum a zamysleli se nad tím a ověřili si ty dezinformace přímo u zdroje.

SpaceX to má samozřejmě povolené od FCC úřadu v USA.

Chtěl bych vidět všechny státy, nebo organizace, jestli mají povolení všech státu na Zemi, že?
Myslíte, že takové Rusko, nebo Čína žádá o povolení porvozovat satelity nad uzemím cicízh států?
Asi těžko.

A Čína chce v nejbližších letech vypustit také asi 1000 satelitů.

A časem jich bude víc a víc.
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 29.4.202020:37
Ano, omlouvám se, je to možné že nejvyšší výšce bude Starlink jen v 1200km
proto jsem použil výraz ­"dost možná bude použita GEO orbita­" a ­"hypotetický scénář ­"....

ovšem nemohu nezareagovat na váš komentář
"Problémy mají jen lidi co tomu nerozumí a někde slyšeli, že to zruší noční oblohu, místo aby použili rozum a zamysleli se nad tím a ověřili si ty dezinformace přímo u zdroje. ­"

zamyslete se co udělá pouze jediný satelit na fotce s dlouhou expozicí, viz muj komentář o kus výše, ­(před pár minutami­) a co pak udělá 100, 1000 nebo 10000 satelitů
ted tam nahoře je pár tisíc satelitů a několik tisíc trosek a dalších objektu které svou odrazivostí taky škodí,
A ted do této situace připočítejte několik desítek tisíc satelitů od Starlinku, Amazonu a dalších,
na obloze bude v jediný okamžik pozorovatelných několik desítek, ne­-li i stovek objektů, pak bude stačit fotka s dlouhou expozicí třeba jen v řádu minut a na výsledné fotce neuvidíte jedinou hvězdu
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.