reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Speciální Turingy přichází: RTX 2080 Ti s barevným displejem a vysokým výkonem

3.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Speciální Turingy přichází: RTX 2080 Ti s barevným displejem a vysokým výkonem
Nové Turingy se už na trhu dobře zabydleli, a tak i výrobci karet jsou odvážnější a představují speciální modely. Colorful přichází s kartou, která má sama na svém těle barevný displej, MSI s modelem přátelským k overclockerům a pak je tu ZOTAC.
Máme tu tedy jednak firmu Colorful, která se orientuje především na svůj domácký čínský trh. Jde o kartu GeForce RTX 2080 Ti RNG Edition, která je vybavena vlastním barevným displejem. Je jasné, že takový model má imponovat především těm, kteří rádi svůj hardware vystavují na odiv skrz průhlednou bočnici skříně a tomu odpovídá také umístění na opačné straně od slotového konektoru PCIe x16. 
 
 
Dnes je přitom doba, kdy kdejaký hardware musí zářit barevným světlem RGB diod a dá se říci, že v drtivé většině případů to nemá praktický význam, respektive to neslouží ničemu jinému než prostě rozsvícení desky, klávesnice či něčeho jiného jak vánočního stromečku. 
 
 
A zatím právě není jasné, co tento displej nabídne, zvládne a umožní. Lze si představit, že by mohl zobrazovat teplotu GPU a celkovou zátěž karty nebo její spotřebu, ale to by bylo pro barevný displej málo. Na druhou stranu, nemá cenu si na takovém zařízení pouštět filmy. 
 
Samotná karta jinak zabírá na tloušťku 2,5 slotu a je vybavena třemi 8pinovými konektory, třemi ventilátory svého velkého chladiče a porty 1x HDMI, 3x DisplayPort a 1x Virtual Link. Nabízí také vlastní taktovací tlačítko, o jehož funkci se také moc neví, ale u přetaktování už zůstaneme, protože přichází speciál od MSI. 
 
 
Jde o fotografii PCB karty MSI GeForce RTX 2080 Ti Lightning Z, která bude také vybavena třemi 8pinovými konektory PCIe přídavného napájení, což o lecčemž svědčí. Vedle toho tu máme 19fázové napájení pro GPU a paměti, které je rozděleno na PCB na dvě části po obou stranách GPU. Není divu, že tato karta bude opravdu velká. 
 
 
Tuto kartu si už vyzkoušeli profesionální overclockeři Gunslinger a Littleboy, kteří dokázali dosáhnout taktů 2475 MHz, a to nejspíše s využitím tekutého dusíku. Takové takty totiž opravdu nemůžeme očekávat od karty chlazené vzduchem. 
 
 
Společnost ZOTAC se přihlásila s modelem GeForce RTX 2080 Ti ArcticStorm, který je uzpůsoben pro vodní chlazení. Tato karta se zařadí vedle řad jako EVGA Hydro Copper, MSI SeaHawk X či AORUS Waterforce. Samozřejmě je tu také systém RGB podsvícení a ten zde podporuje technologii Spectra 2.0 s individuálně adresovatelnými LED. Vedle toho je tu 16+4fázové napájení. Karta bude představena na CES. 
 


reklama