reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Špinavý Curiosity si pořídil nové selfie a vydal se i novým směrem

30.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Špinavý Curiosity si pořídil nové selfie a vydal se i novým směrem
Curiosity během uplynulého léta prodělal dosud nejhorší prachovou bouři na Marsu, která se na něm také podepsala. Nyní si vytvořil nové selfie, které ukázalo právě i to, v jakém stavu nyní je. Především se ale vydal novým směrem. 
Při čtení o Curiosity a prachové bouři na Marsu nás může ihned napadnout i to, jak to vypadá s roverem Opportunity, který to odnesl daleko hůře kvůli tomu, že se spoléhá na solární panely. Jednak byl dlouhé měsíce bez přísunu energie kvůli prachu v atmosféře a pak nastoupil prach, který se usadil, a to logicky i na panely. Obvyklá větrná sezóna už na Marsu dávno nastoupila a očekávalo se, že právě ta může panely očistit, jako se stalo i dříve, ale to evidentně zatím nemělo kýžený efekt, jinak bychom se o tom dozvěděli. Respektive efekt to mít mohlo, ale pro Opportunity mohl nastoupit až příliš pozdě. 
 
NASA se ostatně rozhodla, že učiní ještě jeden pokus o kontaktování roveru. Pokud ten selže, bude už považován za ztracený a jeho mise oficiálně skončí. Šance jsou mizivé.
 
 
 zašpiněný Curiosity s dírami v kolech
 
Curiosity sám už na povrchu Marsu najezdil téměř 20 kilometrů a už rok se pohyboval u Vera Rubin Ridge. Nyní se už pomalu vydal na cestu pryč, ale NASA jej nechala ještě před tím si pořídit další selfie, které samozřejmě neslouží jen propagaci, ale také vytvoření celkového pohledu na roveru a jeho stav. Na obzoru za roverem jinak právě probíhá další z mnoha lokálních prachových bouří, ale nic tak intenzivního, jako byla bouře během loňského léta, však ta pokryla planetu kolem celého rovníku dokola. Snímek byl pořízen 15. ledna a jde jako obvykle o montáž několika snímků pořízených pomocí robotické ruky. 
 
na snímku z roku 2012 je Curiosity ještě hezky čistý a bez poškozených kol
 
Pro pořízení těchto snímků byl využit fotoaparát MAHLI (Mars Hand Lens Imager), který fotí jako běžné foťáky v RGB, a to v rozlišení 1600 x 1200. Zde je k dispozici nový snímek ve větším rozlišení a zde pak v plném (23 MB). NASA pro něj použila celkem 57 fotografií, díky čemuž je rover vidět ve slušném detailu. Připraveny jsou dokonce přímo i wallpapery pro pozadí počítačových obrazovek. 
 
Vera Rubin Ridge byla již pro Curiosity 19. místo na Marsu, kde se zakousl do země pomocí svého vrtáku. Ostatně právě zveřejněný snímek ukazuje i malý vyvrtaný otvor přímo v obnaženém podloží před samotným roverem. Ten se nyní vydal směrem na jih, kde mají být jílovité usazeniny, díky nimž může NASA zjistit více o dávném jezeru, které se na mělo nacházet u Mount Sharp. 
 
 
Zdroj: NASA


reklama