reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Spotřebitelské Intel Optane otestovány, je o co stát?

25.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Spotřebitelské Intel Optane otestovány, je o co stát?
Intel už oficiálně představil spotřebitelské verze SSD s paměťmi 3D XPoint, které jsou určeny výhradně pro platformu Kaby Lake. Jde o pouze 16GB a 32GB verze, které tak mohou posloužit jen jako cache a přesně tak byly otestovány.
Není třeba to protahovat, přijetí 16GB a 32GB Optane recenzenty jsou veskrze vlažná, neboť jde o produkty s cenou 44 a 77 dolarů, jež bude lepší utratit za pořádné SSD. A proč? Pro začátek je třeba říci, že fungují pouze s procesory Kaby Lake (a chystanými novějšími, které ještě ale nejsou na trhu), přičemž se to týká pouze řad Core i3, i5 a i7. Tyto Optane by přitom mohly přinést velké zlepšení pro starší systémy nebo počítače s disky, což budou zvláště ty, které mají i slabší procesor. Nicméně je zřejmé, že takový počítač musí mít připraven vhodný slot M.2.





Na nové Optane se už zaměřily servery AnandtechArs TechnicaHot HardwareTech Report, které je vyzkoušely skrz technologii Intel SRT (Smart Response Technology). Ta už byla dříve nabízena právě pro využití malých SSD jako cache pro pomalejší úložiště, takže právě malé Optane jsou pro ni přímo stvořeny. V příslušné aplikaci je nastavení velice jednoduché, neboť Optane v ní můžeme buď vypnout, nebo zapnout.





Optane jsou schopny se zlepšovat, což je logické z celé podstaty její funkce. Jak ukazuje HotHardware, první pokus přinesl jen mírné zlepšení, ale při třetím už měl Optane připraveny potřebné soubory, a tak se nahrávání hry Ashes of the Singularity velice zkrátilo oproti pouhému HDD. Celkově pak byla výrazně rychlejší manipulace s malými soubory a výkon s malou či žádnou frontou.





To je sice všechno hezké, ale i tyto výsledky blednou při cenovém srovnání, které ukáže že namísto 32GB Optane si můžeme koupit i celé 256GB SSD. Na to už se vejde pohodlně celý systém i s několika nainstalovanými hrami, i když AAA tituly jsou dnes už velice nenažrané. Je třeba také uznat, že 256GB SSD za 77 dolarů nebude žádný rychlík a spíše koupíme něco jako OCZ Trion 150, který se nedokáže vyrovnat výkonu nacachovaného Optane.





Optane excelují především při bootování systému, a to zvláště ve srovnání s pouhým pevným diskem, kdy systém dokáže nastartovat 2x rychleji.





Pak je tu taky otázka spotřeby, která pro Optane naopak vyznívá nepříznivě, a to především v klidovém režimu. Při tom si 32GB model vezme přes 1 W, zatímco moderní SSD jsou na pouhé desetině i méně. Z tohoto důvodu se nedá říci, že by byly vhodné pro mobilní počítače, kde se dnes už opravdu počítá každá desetinka wattu.





Jsou to ale první spotřebitelské Optane, které jsou na trhu a když si vzpomeneme na začátky SSD, pak ty také nebyla kdovíjak úžasná. SSD byla drahá, malá a oproti pevným diskům ani ne o moc výkonnější. Každopádně právě o to jde. V dnešní podobě jsou Optane drahé, mají nízkou kapacitu, velice omezenou kompatibilitu a na trhu jsou dostupná jiná a potenciálně lepší řešení.
reklama