reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srbské obchody už nabízely ZOTAC RTX 3060, za kolik?

5.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Srbské obchody už nabízely ZOTAC RTX 3060, za kolik?
Grafické karty GeForce RTX 3060 se sice mají začít prodávat až někdy ke konci tohoto měsíce, přičemž NVIDIA konečné datum ještě ani neprozradila, ale v Srbsku už na nic nečekají a rovnou nabízejí. 
GeForce RTX 3060 je v podobě konkrétního modelu ZOTAC RTX 3060 Twin Edge OC (ZT-A30600H-10M) nabízena v obchodech Tehnomanija a WinWin, které ji dle popisu mají i skladem. Cena je v obou případech stejná, a to necelých 80.000 RSD, čili asi 17.600 Kč. Vedle takovéto ceny je poznámka o tom, že oproti doporučené částce ušetříme 8.888 RSD spíše špatný vtip, ale takový je holt dnešní stav trhu, na němž si můžeme ze skladových zásob pořídit leda předraženou GeForce GT 1030, nebo podobný "trhač asfaltu". 
 
 
 
Doporučená cena karet RTX 3060 (329 USD) je v tomto případě reálně cca dvojnásobná a v ideálním případě bychom za ni už pomalu žádali model RTX 3080, nicméně obchodníci si jsou pochopitelně vědomi toho, že zájemce přilákají i tak. Alespoň je na tomto příkladu vidět, jak jsou údajné "slevy oproti jinak běžným cenám" nesmyslné, a to asi jako celoroční Black Friday, i když v tomto případě si naštěstí už i obchodníci začali uvědomovat, že je to pitomost.
 
Srbské obchody nám také ukazují, co můžeme očekávat i u nás, ovšem pochopitelně ne všude. Někdo se bude snažit karty prodávat za ještě akceptovatelné ceny a v takovém případě o ně nastane lítý boj a jiný (typicky ty méně známé obchody) nasadí přemrštěné ceny a počká si na toho, kdo je bude ochoten zaplatit. 
 
Samotná karta ZOTAC RTX 3060 Twin Edge OC patří sice mezi přetaktované modely, ale s turbem 1807 MHz to znamená nárůst jen o 1,7 %. Propustnost pamětí GDDR6 zůstává na 15 Gb/s na pin, takže skutečně nepůjde jednu z nejlepších verzí RTX 3060. 
 
Nabídka byla na WinWin mimochodem během chvíle stažena a zůstává tu zatím Tehnomanija, kde už ale najdeme informaci, že produkt aktuálně není k dispozici. A opravdu těžko říci, zda vůbec už byl a zakrátko byl vyprodán, anebo šlo o chybu.  


reklama