reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Star Citizen bude brzy sledovat pohyb hlavy pomocí Tobii

11.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Star Citizen bude brzy sledovat pohyb hlavy pomocí Tobii
Dá se říci, že systémy jako Tobii Eye Tracker představují zlatou střední cestu mezi hraním na monitoru a hraním s VR headsetem. A právě Star Citizen je hra, která po takovém hardwaru přímo volala. 
Existují mnohé amatérské systémy, které jsou určeny ke sledování pohybu hlavy, a to pomocí upravených webových kamer a náhlavní soustavy vybavené infračervenými diodami. Kamera tak prostě sleduje polohu alespoň třech diod a dle toho určí, kam se uživatel dívá, což pak lze v podporovaných hrách spojit právě s pohledem našeho avatara. Zvláště v simulátorech tak jde o velice užitečný systém, na který si můžeme rychle zvyknout a ocenit jeho výhodu ve volném rozhledu, aniž bychom byli jako při využití VR headsetu odříznuti od reality, a to nehledě na zvýšené HW nároky a samotnou pořizovací cenu. 
 
 
Zařízení Tobii má stejnou funkci, ovšem technologicky je samozřejmě vyspělejší než kamerka sledující tři diody, kterou může zmást i slunce prosvítající skrz okno (chce to mít k dispozici řádnou herní kobku). Tobii dokáže sledovat jak hlavu, tak i oči, díky čemuž dokáže se slušnou přesností určit i místo na obrazovce, kam se uživatel kouká. To se pak může využít třeba pro okamžité vyvolání jinak skrytého menu, apod. 
 
Star Citizen ve verzi Alpha 3.12: Assault on Stanton však dle Cloud Imperium Games (CIG) zatím využije jen sledování hlavy a zde si můžeme prohlédnout, jak to v praxi vypadá. Už aktuální verze mimochodem podporuje Faceware a TrackIR.
 
Nejužitečnější tato funkce bude pochopitelně při vesmírných dogfightech, kde se budeme moci volně rozhlížet tak, abychom svůj cíl neztráceli z očí, což je třeba i v Elite: Dangerous obrovská výhoda a hra je pak i mnohem zábavnější. 
 
Samotný Tobii Eye Tracker je jen tenká tyčka s kamerovými senzory, kterou si připevníme na monitor a zapojíme do USB portu. Poté nastává kalibrace a za deset minut už budeme mít možnost hrát. Doporučuje se zde zvláště nový Tobii Eye Tracker 5, na nějž budou mít hráči Star Citizena po omezenou dobu slevu deseti procent. Bohužel ale nejde o levný hardware, neboť u nás jej pořídíme od specializovaných prodejců za cca 6500 Kč a těžko můžeme počítat s nějakou slevou. 
 
Star Citizen 3.12 už je mimochodem téměř tu a přinese jako obvykle nové mechaniky, stroje, místa, zbraně, další mise, atd. Vývoj zkrátka pokračuje a pokračuje a pokračuje ... 


reklama