reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Starlink od SpaceX by mohl nabídnout celosvětové pokrytí od září

27.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Starlink od SpaceX by mohl nabídnout celosvětové pokrytí od září
Internetové připojení Starlink od SpaceX bude mít v září už takový počet vynesených satelitů na oběžnou dráhu, že by mohlo nabídnout celosvětové internetové připojení. Má to však trochu háček.
SpaceX buduje infrastrukturu pro satelitní internetové připojení Starlink. Prezidentka společnosti Gwynne Shotwell se nechala slyšet, že vynesli už 1800 satelitů a až všechny dosáhnou svých provozních pozic, Starlink by mohl nabízet celosvětově dostupné internetové připojení. Stát by se tak mohlo už v září letošního roku. Rozhodně se ale neskončí na tomto množství, firma totiž plánuje vynést celkem 12 tisíc satelitů do poloviny roku 2027 (7518 ve výšce 340 km, 1584 v 550 km a 2825 v 1200 km) a hovoří se o tom, že v konečném stavu by mohlo jít až o 42 tisíc satelitů.
 
SpaceX Starlink
 
To, že by společnost technicky mohla nabízet internetové připojení v podstatě kdekoli na světě, ale neznamená, že to učiní. Zásadním problémem jsou zde povolení od lokálních regulátorů, tedy získání licencí na provoz v konkrétních státech. Prozatím tak Starlink nabízí své služby v rámci beta programu v 11 zemích (např. USA, Austrálie, Nový Zéland, některé evropské země). Prozatím jde o drahou službu, samotný kit satelitu, routeru a dalšího vybavení vyjde na 499 USD, měsíční poplatek je 99 USD. Přesto už v předobjednávkách vyjádřilo zájem přes 500 tisíc lidí, pro které je to mnohdy jediná možnost, jak se připojit k internetu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama