reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Štěně dostalo náhradní zub vytištěný na 3D tiskárně

8.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Štěně dostalo náhradní zub vytištěný na 3D tiskárně
Technologie 3D tisku je možné využít snad opravdu všude. Malé štěně labradora si zlomilo řezák a od té doby nemohlo pořádně jíst. Brazilská skupina veterinářů a 3D designéra, která si říká Animal Avengers, psovi udělala náhradní zub na 3D tiskárně.
Někdy je až neuvěřitelné, kde všude se dá používat technologie 3D tisku. V Brazílii např. funguje tým šesti lidí (zubní technik, 3D designér a čtyři veterináři), kteří si říkají Animal Avengers a pomáhají zvířatům velmi překvapivým nástrojem, 3D tiskárnou. V minulosti už udělali papouškovi náhradní zobák z titanu nebo želvě náhradní krunýř. Jejich poslední počin se týkal 15měsíčního štěněte labradora, které si vylomilo zub při kousání kosti. Malá fenka Hanna tak od té doby měla problémy s kousáním a příjmem potravy, což jí tento tým pomohl vyřešit.



Rob Hanson (Hershey - Chocolate Lab) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons


Měla štěstí v neštěstí, neboť operaci, která by normálně stála asi $1500, dostala zadarmo. Bylo to z toho důvodu, že šlo o první operaci tohoto typu. Tým naskenoval čelisti psa a podle levého řezáku vytvořil tvar toho pravého. Implantát pak byl vytištěn v Renato Archer Information Technology Centre v Campinasu, což je jediná 3D tiskárna v Brazílii, která umí pracovat s 3D tiskem kovu. K výrobě implantátu totiž byl použit chrom a kobalt.

Operace proběhla teprve před pár dny 1. července 2016 a fenka se rychle zotavila. Nyní už může jíst téměř vše, nicméně je doporučeno, aby se vyhýbala kousáním kostí, které způsobilo už první zranění. Na YouTube jsou i záběry z operace, ale pokud vám dělá špatně zvuk zubní vrtačky, raději se na něj ani nedívejte.

Zdroj: extrahw.com, 3ders.org, youtube.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama