reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steve Ballmer lituje, že se Microsoft dříve nezaměřil na hardware

1.6.2017, Jan Vítek, aktualita
Steve Ballmer lituje, že se Microsoft dříve nezaměřil na hardware
Steve Ballmer není součástí Microsoftu už dlouhé tři roky, a tak měl dost času na to, aby reflektoval na své působení coby CEO této firmy. Co tak může říci o své éře a o tom, co by se pokusil udělat jinak?
Dnes Microsoftu vládne Satya Nadella, pod jehož taktovkou už byly vypuštěny do světa Windows 10 a on sám přetvořil svou společnost na cloudovou a velice investoval do umělé inteligence a strojového učení. Vedle toho také provedl dříve nemyslitelný tah, když se zaměřil na masovou propagaci svých aplikací a služeb na cizích platformách, jako je iOS a Android. Ale to už prostě souvisí s přerodem Microsoftu, který se přeorientoval na společnost poskytující služby za předplatné.





Nadellovi se podařilo téměř zdvojnásobit hodnotu akcií Microsoftu, která za absence Ballmera vyrostla ze 36 na 70 dolarů. Steve Ballmer tak na tyto skutečnosti reflektoval na Code Conference, kde poukázal na své nedostatečné zaměření na hardware.

"Myslím si, že jsem byl v některých případech příliš pomalý, abych včas rozpoznal potřebu využít nový potenciál. A tím byl zejména hardware," prozradil Ballmer. "Přál bych si, kdyby Microsoft dokázal svůj potenciál přeměnit na to, aby se stal světovou hardwarovou společností, protože jedním z nových projevů softwaru je v podstatě hardware a myslím si, že jsme k tomuto zjištění přišli pozdě, než jsme pod mým vedením měli". To se dá pochopit tak, že Microsoft byl kvůli Ballmerovi odsouzen se jen dívat na to, jak si Google s Androidem a Apple s iOS porcují lukrativní mobilní trh, zatímco Microsoft nedokázal přetavit svou dominanci mezi desktopovými OS s x86 procesory v úspěch mezi mobilními platformami.

Steve Ballmer je v tomto ohledu k sobě velice správně kritický, neboť to byl on, kdo na příchod prvního iPhonu v roce 2007 reagoval slovy: "Není žádná šance na to, že by iPhone získal významný podíl na trhu. Žádná šance. Je to dotovaná věc prodávaná za 500 dolarů". Toto vyjádření by se pomalu dalo zařadit mezi nejslavnější chybné technologické prognózy, jako je známá: "Není důvod, proč by kdokoliv chtěl mít doma počítač," jak řekl v roce 1977 Ken Olson, zakladatel Digital Equipment Corp.

Několik let poté už Microsoft kupoval Nokii ve snaze ovládat výrobu telefonů a vyrábět pro ně operační systém, ale to už mu dávno ujel vlak a firma na tom leda ztratila, a to jak peníze, tak pozici na trhu s chytrými telefony. Ballmer nyní také lituje svého rozhodnutí využít na telefonech licenční model na operační systémy, což má tradici na desktopech, kde se OS prostě prodávají, ale ve světě Androidu zdarma a uzavřeného iOS to nefungovalo: "Zkoušeli jsme používat všude ty samé způsoby, ale ty nás nemohly přivést ke kýženému výsledku".

Zdroj: Hot Hardware
reklama