reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steve Jobs: život a smrt fenoménu

14.10.2011, Petr Štefek, článek
Steve Jobs: život a smrt fenoménu
Minulý týden nás opustil velikán světa počítačů a všemožných inovací Steve Jobs. K uctění jeho památky jsme připravili článek o jeho životní i profesní cestě. Doplněno o kapitoly mapující období 1997 až 2011. Jaký byl Jobs manažer? Jaký měl osobní život?
V lednu 2011, tedy skoro rok a půl po návratu Jobse do Apple a jeho transplantaci jater, Apple ohlásil, že si Jobs opět vybírá volno ze zdravotních důvodů. Jobs svůj záměr opustit Apple oznámil zaměstnancům v dopise, kde mimo jiné zmiňuje zdravotní důvody a nutnost soustředit se nyní na ně. Pohádka se opakovala a Tim Cook opět dostal důvěru v řízení Apple na denní bázi. Opět byla ale Jobsovi ponechána možnost vstupovat do strategických rozhodnutí. Jobs sice Apple opustil, ale objevil se např. na uvedení iPadu 2 v březnu nebo na červnovém Worldwide Developer Conference, kde prezentoval iCloud.

Jobs ohlásil svůj celkový odchod z Apple až v srpnu 2011 a v jeho rezignačním dopise se objevila slova „už na své povinnosti a vysoká očekávání Apple nestačím“. Je jasné, že Jobsův stav tehdy musel být opravdu vážný, protože jinak by svou milovanou firmu neopustil, ani kdyby jej z ní tahali párem volů. Jeho pohublá postava, která připomínala spíše ducha Steve Jobse z minulých let, však hovořila jasně.





Jobs zemřel 5. října 2011 na následky rakoviny slinivky a Apple tak ztratilo svého šéfa a vizionáře. Společnost na svých stránkách zveřejnila černobílou podobiznu Jobse s rozmezím jeho života a emotivním prohlášením, že společnost přišla o svého zakladatele, inspirativní osobnost, která ovšem vždy bude základem Apple. Na webu je stále uveden e-mail, kde lze Apple napsat, co vás ve spojení se Steveho smrtí napadne. Nejlepší kondolence a myšlenky budou zřejmě později zveřejněny.

Generálním ředitelem Apple bude nejspíše dále Tim Cook, který se osvědčil v letech Jobsovi nepřítomnosti. Asi nedokáže být natolik kreativním prvkem, jako byl Jobs, ale na druhou stranu jistě dokáže udržet Apple v běhu, alespoň do doby, než se ve společnosti objeví nový „Jobs“ plný nápadů a vizí. Po Jobsovi zůstala manželka Laurene a tři děti, které byly u jeho skonu a ve svém prohlášení uvedli, že Jobs odešel v míru.

Mnoho světových novin uvedlo tuto událost na svých titulních stránkách a kondolence poslali významné osobnosti byznysu i politiky. Mezi nimi třeba prezident USA Barack Obama, Bill Gates (Microsoft), Bob Iger (Disney) nebo Mark Zuckerberg (Facebook). Mezi těmito osobnostmi samozřejmě nemohl chybět ani Steve Wozniak jako dlouholetý Jobsův přítel. Malý soukromý pohřeb se konal 7. října 2011.





V posledních dnech se na internetu objevily zprávy, že Jobs zanechal Apple plány na 4 roky dopředu. Tyto zprávy je potřebné brát s rezervou, protože je velmi nepravděpodobné, že někde leží Jobsův notes s jasnou strategií a novými produkty. Toto prohlášení je spíše jakýmsi marketingovým krokem, který má naznačit, že smrtí Jobse nic nekončí. Vždyť i sám Jobs tvrdil, že produkty Apple nejsou počinem jediného člověka, ale celého týmu. Výrobky Apple se vyvíjí i několik let před uvedením, a tak je zřejmé, že z původní roadmapy vytvořili „spasitelské“ plány. Jobs byl pro Apple a hlavně pro celý svět tou nejvýraznější ikonou reprezentující společnost a všechno s jeho rukopisem se prodává, takže budeme zřejmě ještě dlouho slýchávat, že ten či onen výrobek Apple skrývá Jobsův rukopis a byl součástí jeho budoucích plánů. Ale je to vůbec špatně?
reklama