reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Střípky informací o nových grafických jádrech, čipových sadách a procesorech AMD

4.3.2008, Pavel Boček, aktualita
Střípky informací o nových grafických jádrech, čipových sadách a procesorech AMD
Server Fudzilla postupně přinesl - tak jako to má ve zvyku - spoustu informací o nových grafických jádrech a celých grafických kartách, čipových sadách i procesorech od Advanced Micro Devices, samozřejmě patřičně rozdrobené. Dle těchto kusých...
Server Fudzilla postupně přinesl - tak jako to má ve zvyku - spoustu informací o nových grafických jádrech a celých grafických kartách, čipových sadách i procesorech od Advanced Micro Devices, samozřejmě patřičně rozdrobené. Dle těchto kusých informací plánuje AMD vydat inovované Radeony HD 3870 s jádry RV670 v revizi A12. Předchozí A11 totiž ani být vydána neměla a nyní jsou všechna jádra již A12, jelikož jsou však schopny dosahovat opravdu vysokých taktů, AMD hodlá vydat nové verze karet s jádry více taktovanými. Připravovány jsou na období někdy mezi dubnem a květnem.



Ta samá jádra přijdou i na Radeony HD 3870 X2, kde mají spolu s dalšími inovacemi podstatně navýšit výkon. karty totiž dostanou paměti GDDR4 a také přepracovaný PLX můstek, který umožní podporu PCIe verze 2.0. Ke všemu chce AMD karty o něco zkrátit. Pokud se bude vše dařit, na trh by měly přijít v polovině příštího čtvrtletí. První Radeony HD 3870 X2 s paměťmi GDDR4, i když stále ještě se staršími jádry, však budou od většiny partnerů k vidění již na CeBITu, který startuje dnes, produkce karet začně asi za dva týdny a na trh přijdou na začátku dubna.



Grafické karty s čipy R700 tak možná přijdou o něco později a mezeru mezi tím zaplní právě inovované Radeony HD 3870 (X2). Celá nová řada má sestávat z čipů RV710 (náhrada HD 2400 a 3450, tedy čipů RV615 a RV620), RV730 a RV740 (náhrada za 2600 a 3650, tedy RV630 a RV635). Nakonec nejsledovanější RV770, resp. RV770 XT (dva RV770), samozřejmě nahradí RV670 a XT a právě jimi poháněné grafické karty HD 3870 (X2).


Klikněte pro zvětšení

Do fáze prodeje nyní vstupují čipové sady RS780, které přinesou dlouho očekávaný Hybridní CrossFire; fotografii jedné základní desky s touto sadou server Fudzilla také sehnal. Před řadou 8 jsou to pravděpodobně poslední čipsety, které přijdou. Další generace sice nastoupí až někdy za rok, přinese však konečně podporu pro paměti DDR3 spolu se socketem AM3; levnější verze však budou i tak stále používat DDR2 a patici AM2+.


Klikněte pro zvětšení

Poslední zpráva se týká 45nm procesorů pro platformu Star, neoficiálně označovaných jako K10,5. Všechny tyto modely - budou mít jádra Deneb a Deneb FX - také budou mít L3 cache jako současné procesory s jádry Agen FX, TDP má dosáhnout 95 W; další budou na řadě jádra Propus, která nedostanou do vínku L3 cache. Všechny tyto čtyřjádrové modely přijdou ve třetím, nejpozději ve čtvrtém čtvrtletí roku. Na tříjádrové modely Heka a dvoujádrové Regor si však budeme muset počkat až na začátek příštího roku.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)
reklama