reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sulon Q: soběstačný VR headset s AMD Carrizo

15.3.2016, Jan Vítek, aktualita
Sulon Q: soběstačný VR headset s AMD Carrizo
Vedle zásadních novinek ze světa grafických karet se na GDC 2016 objevil i nový headset Sulon Q. Na něm je zajímavé to, že je soběstačný s ohledem na to, že nepotřebuje být připojen k počítači. Potřebný výkon mu dodá 35W APU od AMD.
Sulon je kanadský startup se sídlem v Torontu, o němž jsme mohli slyšet již před rokem. Jeho Sulon Q má být "první a jediný all-in-one a wear and play headset" nejen pro virtuální realitu, ale také pro rozšířenou realitu. Mezi jeho hlavní hardwarové specifikace patří OLED displej s rozlišením 2560 x 1440 a obnovovací frekvencí 90 Hz, APU Carrizo FX-8800P s grafikou Radeon R7, 8 GB RAM a 256GB SSD. Jde tedy v podstatě o PC umístěné přímo do headsetu, což samo o sobě nikoho z židle nenadzvedne. Zájem bychom měli ale spíše o to, co takový headset s 35W APU vůbec zvládne.





Je naprosto jasné, že FX-8800P na Windows 10 nemůže nabídnout vysokou grafickou kvalitu, pokud má krmit 90Hz displej s rozlišením WQHD. S tím by měly problémy i dnešní hi-end stolní sestavy, takže můžeme tušit, že půjde o graficky relativně nenáročné hry či aplikace. V případě rozšířené reality by grafika mohla být kvalitnější, neboť by šlo "pouze" o objekty zasazené do reálného prostředí, čili APU by nezobrazovalo celou scénu.





Sulon uvádí že pro provoz tohoto headsetu nepotřebujeme žádné dráty ani externí zařízení, která budou sledovat jeho polohu, čili vše by měl opravdu zvládnout sám. Jenže zprávy o tomto headsetu se vůbec nevěnují tématu napájení, ale pokud něco uvedeno je, pak to, že se počítá s bateriemi. Otázka je, jak dlouho dokáží takový headset napájet a jak se to podepíše na výsledné hmotnosti, však taková notebooková baterie není nic lehkého, co bychom chtěli dobrovolně nosit na hlavě.


Jako bezdrátové řešení bude Sulon Q vybaven také rozhraními Wi-Fi 802.11n/ac a Bluetooth 4.0 a vedle nich bude mít i USB 3.0 a výstup na micro HDMI. Právě díky němu byl pořízen videozáznam z dema Magic Beans. V přední části headsetu jsou totiž dvě kamery, které zachycují obraz pro displej (úhel pohledu 110 °) a do něj pak APU zasadí renderované objekty. A jak je vidět, ty v demu ještě při pohybu trošku plavou a klepají se, takže nejde o ukázku dokonale fungujícího systému, jenž využívá k orientaci akcelerometr, gyroskop, magnetometr a samotné kamery.






Co se týče ovládání a interakce s headsetem, existuje více způsobů. Je tu virtuální klávesnice a myš, ale také možnost využít různé gamepady a jiné ovladače nebo gesta rukou a prstů. Software bude založený na DirectX 12 nebo Vulkanu a ke slovu přijde také AMD LiquidVR. Nezapomnělo se ani na prostorové audio, což si vzala na starost technologie AstoundSound od GenStudio. K headsetu tak dostaneme také sluchátka (3,5mm jack) a přímo v něm jsou zabudovány dva reproduktory s funkcí potlačení okolního hluku. Výrobce zatím neprozradil, jak těžký tento headset bude a jak dlouho vydrží na baterie, ale slíbil, že bude lehký, komfortní a ergonomický, což nám tedy moc neřekne.

Sulon Q má přijít na trh ještě letos na jaře, kdy bude zveřejněna také cena.

Zdroj: Hexus.net
reklama