reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Na letošní akci Supercomputing 2019 se mimo jiné v praxi ukázalo také chlazení 2PILC, čili Two Phase Immersion Liquid Cooling. Jedná se o variaci na téma ponorného kapalinového chlazení s využitím nových médií.
honza1616 (3625) | 2.12.201921:13
Cena takoveho chlazeni? Na to se zeptejte ve Wedosu, nebo nekde na webu to určitě budou mít
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 2.12.201910:03
Možná samotný počítač, ale určitě bude nutné následně nějak řešit předání tepla z pat dotyčného fluoridu do vzduchu. Otevřené akvárko použité na prezentaci je pěkné, ale určitě by to v něm nemohlo fungovat trvale. A za další: jak moc velké svinstvo je dotyčná chladící kapalina? Na stránkách výrobce to označují jako hydrofluoroether a druhou za perfluorocarbon. Oboje mi zní, jako hodně nezdravá kombinace, která by se určitě neměla dostat ­"ven­". Takže mě napadá zásadní otázka: Co se stane, když z počítače vyteče? Co se stane, když se poruší vršek a bude utíkat ve formě páry? A nakonec, co se stane, až serverovna vyhoří? Riziko je vždy, pravidelně se to v nějaké stane.. Pokud už si hrajeme na ekologii a zelenost, tak by se mělo hrát s otevřenými kartami. Chlazení vzduchem vyžaduje jen příkon elektřiny, ale nepřináší žádná další rizika. Takže jaká rizika přináší toto, při výrobě, provozu a následné likvidaci?
Odpovědět1  0
pietrolbc (207) | 2.12.201910:34
Už z principu se musí jednat o uzavřený systém ­(dlouhodobě by prostě to ­"otevřené­" akvárko nemohlo udržet objem a kvalitu média­). Distribuce tepla z výparů dále, je otázkou objemu tepla v poměru k velikosti systému, ale pokud by to mělo fungovat v servrovnách tak zrovna tam toho místa navíc moc nebude, tzn. stejně by tam musel být nějaký aktivní prvek. No a to médium asi bude pěkná ­"šmakuláda­" vzhledem k požadovaným vlastnostem ...
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 2.12.201913:34
Fluorocarbony jsou obvykle inertní a netoxické.

https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Fluorocarbon
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 2.12.201914:05
Pějí tam na ně jen chválu, ale jak si tak vzpomínám, tak když ohřejete například teflon jen trochu nad běžnou teplotu pánvičky, přepaluje se, rozkládá a je to toxické, karcinogenní a snad i teratogenní. Počítám, že tohle bude totéž. Plus další věc: jde o novinku. Nikdo netuší, co to dělá dlouhodobě. Aby se pak v okolí serverovny nerodily děti jak ryba ze Simpsonových :)
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 2.12.201914:27
Fluorocarbony jsou tu 50 let. Nektere maji po nasyceni kyslikem schopnost liquid breathing ­(jako v the Abyss­).
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 2.12.201915:45
Jsou známy. To je jedna věc. Nikdy se to nevyrábělo komerčně, nikdy to nevyleztlo z laboratoře. To je věc druhá. A testy potvrzující bezpečnost nechal dělat právě zájemce o komerční výrobu. Což hodně ovlivňuje výsledek. Jen tak pro příklad: DDT nemělo zabíjet ptáky, ani nemělo být v oběhu v živých bytostech i po desítkách let. A je. Roundup neměl působit farmářům rakovinu že? GMO soja neměla nahradit veškerou soju na planetě zemi. A stalo se. Původní soja je dnes vyhynulý druh.. Po agent orange mělo slézt listí ze stromů, nějakým nedopatřením slezla i kůže z milionu Vietnamců. Drobná chybička. A dodnes se tam rodí zrůdičky, prostě maličkost.. Kolik léků bylo halasně uvedeno a pak potichu nebo s pořádným skandálem staženo? Prostě se mi to velice nezdá. Obecně jsou halogenidované uhlovodíky pěkné svinstvo a nevěřím, že by tohle byla vyjímka potvrzující pravidlo.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.