reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Superpočítač Aurora z éry ExaFLOPS se zpozdí kvůli 7nm procesu Intelu

3.10.2020, Jan Vítek, aktualita
Superpočítač Aurora z éry ExaFLOPS se zpozdí kvůli 7nm procesu Intelu
Intel se chystá vstoupit do éry výkonu počítaného v řádu ExaFLOPS pomocí superpočítače Aurora, pro nějž se počítá již s nasazením 7nm hardwaru a především s Xe "Ponte Vecchio". Nyní se dozvídáme, že Aurora v plánovaný termín dokončena nebude.
Intel plánuje, že Aurora založená na jeho hardwaru nabídne právě ccca 1 ExaFLOPS výkonu, nicméně pravděpodobné je, že se nejvýkonnějším superpočítačem světa nestane, neboť AMD si chystá ještě výkonnější systémy El Capitan a Frontier s výkonem až 2 ExaFLOPS. Záleží tak především na tom, kdy budou tyto superpočítače dokončeny a Intelu nehrají moc do karet problémy s vývojem jeho vlastního 7nm procesu, zatímco na straně AMD (a především TSMC) to z tohoto hlediska vypadá zatím v naprostém pořádku. 
 
 
O 7nm procesu Intelu přitom dobře víme, že bude opožděn, přičemž v plánu bylo jej nejdříve nahradit 5nm technologií firmy TSMC. To se týká zrovna čipů Ponte Vecchio, jenomže nyní se dozvídáme přímo od zástupkyně Office of Science v Department of Energy (Ministerstvo energetiky USA - via Tom's Hardware a HPC Wire), že Aurora bude postavena později, než bylo dříve v plánu. Barb Helland z DoE to však prý nevidí jako velký problém a uvádí, že v Argonne National Laboratory, pro niž se superpočítač staví, se s takovou možností počítalo.
 
Barb Helland k tomu dodala, že Argonne nyní spolupracuje s Intelem na tom, aby byly problémy způsobené zpožděním co nejmenší. Uvedla také, že když se 4 až 5 let dopředu tvoří kontrakt na dodání nejvyspělejšího superpočítače světa, není nezvyklé, že se objeví nějaké problémy. Právě kvůli tomu se v projektech tvoří časové i finanční rezervy. 
 
 
Aurora bude založena na procesorech Intel Xeon Sapphire Rapids tvořených 10nm procesem, čili jich by se zpoždění týkat nemělo. Půjde ale právě o zmíněné Xe-HPC, aneb Ponte Vecchio. To budou vícečipová GPU, která sice budou založena i na 10nm čipech vyrobených technologií SuperFin (I/O čip i Rambo Cache), kterou už Intel má k dispozici, ale její hlavní výkonné Compute Tiles už mají spoléhat na 7nm technologii. Její nástup byl prozatím odložen o cca půl roku, ale zaskočit měla právě společnost TSMC, což evidentně nedopadne, nebude stačit kapacita, anebo tu bude jiný problém třeba s pouzdřením. 
 
Americké Ministerstvo energetiky ale má právě i další dvě želízka v ohni, a to zmíněný Frontier (AMD) pro Oak Ridge National Lab tvořený procesory AMD EPYC "Milan" a Radeon Instinct MI200 (1,5 ExaFLOPS) a pak tu je El Capitan pro Lawrence Livermore Lab s Epyc "Genoa" a další generací GPU s CDNA (2 ExaFLOPS). Ten ale dorazí až v roce 2023, zatímco Frontier by měl nastoupit v příštím roce a stát se nejvýkonnějším superpočítačem světa.  


reklama