reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Superpočítač Watson od IBM napsal svou první kuchařku

14.4.2015, Tomáš Kuzin, aktualita
Superpočítač Watson od IBM napsal svou první kuchařku
Superpočítač IBM Watson, který se proslavil především svým úspěchem v populární americké televizní hře Jeopardy nebo inovátorskými nápady v boji s rakovinou, nyní napsal svoji první kuchařku.
Watson byl představen široké veřejnosti v roce 2011, kdy se úspěšně utkal s lidskými hráči v televizní vědomostní show Jeopardy. Byl to průlom ve strojovém myšlení, Watson byl dostatečně výkonný, aby „pochopil“ obrovské množství dat, hledal souvislosti a obohacoval tím své vlastní znalosti, které následně zohlednil při „chápání“ nových dat. Částečně tak simuloval lidský rozhodovací proces.

V posledních letech v IBM stále zlepšovali Watsonovy schopnosti, dnes umí vyhledávat odpovědi na téměř jakékoliv otázky a pomáhá hledat nové obzory v nejrůznějších oborech.

Odborníci z IBM se spojili s šéfkuchaři z ICE (tj. Institut kulinářského vzdělávání) a společně již 3 roky zkouší využít Watsonovy inovátorské schopnosti v kulinářském umění. Watson nejprve nastudoval složité teorie o kombinování pokrmů nebo komplexní aspekty vzájemného ovlivňování se jednotlivých chutí a na základě těchto zkušeností navrhl tisíce nových chuťových kombinací.





Watson má velkou výhodu v tom, že není v kombinování chutí svazován kulturními, geografickými či historickými omezeními a také mu nehrozí, že by musel „sníst co si navařil“. Proto navrhl tisíce nových kombinací.

Watson zvolil pouze ingredience a jejich základní poměr, o zbytek se postarali šéfkuchaři z ICE, kteří z vybraných kombinací stvořili skutečné pokrmy. 65 nejlepších Watsonových receptů nyní vydali v kuchařce nazvané Cognitive Cooking with Chef Watson, a která je ode dneška v prodeji na Amazonu, za 22 USD.

Zdroj: IBM
reklama