reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Surface Hub mírně odložen – k dispozici bude od 1. ledna 2016

12.8.2015, Michal Hala, aktualita
Surface Hub mírně odložen – k dispozici bude od 1. ledna 2016
Nástěnný all-in-one počítač Surface Hub nedorazí v září letošního roku, ale až začátkem roku příštího. Cena pořád vypadá na 6999 USD u menší verze a 19999 USD u větší verze. Použití je pro telekonference a jako digitální tabule na podporu skupinové tvořivosti.
Napřed krátké připomenu, s čím máme tu čest. Surface Hub je velký, ale skutečně velký nástěnný all-in-one počítač s dotykovým displejem od Microsoftu. Kromě klávesnice a myši ho můžete ovládat dotykovými pery. K dispozici jsou dvě varianty zařízení. Větší s 84" úhlopříčkou (asi 213 cm) a rozlišením 3840×2160 a menší s úhlopříčkou 55" (asi 140 cm) a rozlišením 1920×1080.

Surface Hub bude samozřejmě „poháněn“ operačním systémem Windows 10. Hardwarově bude založen na procesoru Core i7 ve větší verzi a Core i5 v menší verzi. Dále bude mít 8 GB RAM a 128 GB SSD u obou verzí. Grafická jednotka bude Nvidia Quadro K2200 u většího a integrovaná Intel HD 4600 u menšího modelu. Surface Hub dále bude mít dvě kamery, mikrofon i reproduktory.

Kromě Windows 10 bude používat Skype, předpokládám, že v nějak speciálně upravené a skupinové (tele)kooperaci přizpůsobené verzi. Aspoň podle dostupných fotek. Aspoň soudím, že se tahle aplikace bude jmenovat Skype. Díky němu tak může sloužit jako zařízení pro skupinové videokonference, což má podle Microsoftu být hlavním účelem zařízení. Mimochodem, možnost hromadně kreslit ve Skypu na dálku by se mi moc líbila i v běžné verzi.


Surface Hub v akci


Ale videokonferencemi se možnosti Surface Hubu – aspoň podle mého názoru – nevyčerpávají. Když pomineme tuhle možnost, pořád máte k dispozici počítač s funkcí digitálního whiteboardu (tj. interaktivní tabule) podporujícího spolupráci v týmu. Samozřejmě, cena je velmi vysoká (viz další odstavec), ale ve spoustě bohatších společností může mít Surface Hub i tohle doplňkové využití.

Větší model vyjde na 19999 dolarů – tj. kolem půl miliónu korun. Menší má stát 6999 USD – tj. asi 175 000 Kč. Cena byla nastavena podle nákladů potřebných na vybavení telekonferenční místnosti pro 8-12 lidí (větší verze) a pro 3-4 lidi (menší verze). Tedy podle nákladů obvyklých v USA, které mají být několikanásobně vyšší, než je pořizovací cena Surface Hubu.

Microsoft sice původně přijímal na Surface Hub předběžné objednávky od 1. července s tím, že k dispozici bude od 1. září, ale teď posunul termín až na 1. ledna příštího roku. Takže natěšení uživatelé musí počkat.

Co vy, koupili byste si ho, pokud byste měli firmu „rozstrkanou“ v několika vzdálených lokalitách? A jedna ekonomická poznámka – Microsoft umí dělat výborný hardware, ale otázkou je, jestli na něm umí i slušně vydělávat. Ale ta cena je snad dost zisková.

Zdroj: ZDNet
reklama