reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Surface Phone jednou asi bude, bude to „dělo“?

28.12.2015, Michal Hala, aktualita
Surface Phone jednou asi bude, bude to „dělo“?
Marketingový šéf Microsoftu Chris Capossela se objevil ve videu Windows Weekly renomovaných specialistů na Microsoft Mary Jo Foleyové a Paula Thurrotta. Mimo jiné potvrdil, že v Redmondu uvažují o telefonu zapadajícím do třídy zařízení Surface.
Foleyová a Thurrott z Capossely doslova vylákali informaci, že Microsoft vážně uvažuje o mobilním telefonu třídy Surface (Caposella řekl duchovně spřízněném se Surface). Marketingový ředitel Microsoftu ovšem neuvedl žádné detaily, jen připustil, že takový záměr Redmond seriózně zvažuje, nicméně celá záležitost prý potřebuje čas. Jelikož žádné detaily uvedeny nebyly, pojďme si společně zaspekulovat. Bude nový mobil třídy Surface skutečnou náhradou normálního PC?

Jelikož by po mém soudu mohlo a mělo jít o téměř (a lépe zcela) plnohodnotnou náhradu PC, patří téma i na stránky Světa hardwaru. Dosavadní Lumie 950 a 950XL jsou určitě hezké kousky, ale pořád je to jen mírná evoluce původních zařízení Nokie. Pořád jsou to mobily, nic revolučního se nekoná, snad kromě samotných Windows 10 a nové funkce Continuum.


Intel Core M


Ta umožňuje pomocí speciálního konektoru (jakéhosi minidocku) připojení telefonu k LCD a ke klávesnici a myši. Pak se telefon chová jako PC (byť omezeného výkonu). Jak se ukázalo před nedávnem, použití mobilní verze Office na velkém externím displeji vyžaduje licenci na Office 365. To je ale celkem logické, nedá se čekat, že by Microsoft rozdával všechny svoje produkty úplně zadarmo.

Teď si pojďme čistě teoreticky zaspekulovat o možných hardwarových parametrech takového PC do kapsy. Abych předešel možným výtkám, zdůrazňují, že mám na mysli opravdu jen počítač na běžnou kancelářskou práci. Jako CPU se logicky nabízí Intel řady Atom, ale mnohem víc by se mi líbil Intel Core M. Jeho TDP není zase o tolik vyšší, navíc v mobilním režimu by mohl běžet jen na základní frekvenci.

Baterie (snesl bych i trochu rozměrnější) by to, doufám, nějakou aspoň minimálně rozumnou dobu utáhla. Ostatně na co máme powerbanky, že? A po připojení do zásuvky by se procesor mohl rozběhnout plnou rychlostí. Co se týče pamětí, tak by se mi líbily 4 GB RAM a úložiště aspoň 64 GB. Rozšíření pomocí microSD karty by samozřejmě bylo nutností.

Přidejte slušný displej tak 5-6“a hezké celokovové tělo a máte nádherný mobil zatím bez srovnatelné konkurence. Myslíte, že nás čeká něco podobně revolučního, nebo zase jen převlečená Lumie? Vlastně se divím, že něco takového už není na trhu. A pokud se nedočkáme teď, s pokračující miniaturizací CPU a dalších komponent se jednou dočkáme určitě.

Zdroj: Neowin
reklama