reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Svět notebooků: Úvod

3.12.2008, Michal Koláček, článek
Svět notebooků: Úvod
Neúprosně se nám blíží Vánoce a čas výběru a vymýšlení dárků pro blízké. Naše prosincová tematická příloha by vás mohla při nákupech inspirovat. Jak napovídá název článku, následující týdny se budeme věnovat především notebookům. Co všechno jsme pro vás připravili, o tom se dočtete dále v článku.

Svět notebooků


Čím jsou tak populární? Proč je vyhledává stále větší počet spotřebitelů? To jsou jen některé otázky, o kterých by se zcela jistě dalo polemizovat dlouhé zimní večery. Jestliže se najdou zastánci těchto mobilních technologií, tak zákonitě existují i její odpůrci. My půjdeme tím prvním směrem a v rámci tematické přílohy "Svět notebooků" nahlédneme do několika kategorií těchto zařízení. Abychom byli konkrétní, půjde o následující:
  • Subnotebooky (10-12,1")
  • Mainstream a herní notebooky (15-17")
  • Lifestyle notebooky (důraz na design)


Na začátek si krátce přiblížíme pojem subnotebook. Jde o druh přenosného osobního počítače, který je menší a lehčí než klasický notebook. Zároveň je však větší než kapesní počítač. Obvyklá velikost se udává od 7" do 13,3". Údaj o hmotnosti zpravidla nepřesahuje 2 kg. Docíleno toho je například absencí mechaniky na optická média (CD/DVD/Blu-ray). Ty lze připojit externě pomocí rozhraní USB 2.0 nebo IEEE 1934. Setkat se můžete i s označením ultraportable či minilaptop. Spíše než specializovaný software, jako například Windows CE, Palm OS nebo Internet Tablet OS, obsahuje obvykle standardní desktopový operační systém (běžné platformy Windows/Linux).

Další odnoží/podkategorií jsou netbooky. Představují malé, lehké a levné subnotebooky ("light-weight", "low-cost", "energy-efficient"), které jsou vzhledem ke svým vlastnostem určeny k jednodušším kancelářským úkonům (webové a mailové aplikace aj.). Jejich základ tvoří procesory s nízkým odběrem elektrické energie. Preference jsou kladeny na možnosti příslušenství a komunikaci s okolím (USB, FireWire, Bluetooth, EDGE, IrDA aj.).



Pro pořádek se zmíníme ještě o dvou platformách, a to Mobile Internet Device (MID) a Nettop. První zahrnuje multimediální kapesní počítače poskytující bezdrátový přístup k Internetu. Jsou uzpůsobeny za účelem poskytování zábavy, informací a hodí se nejvíce pro spotřebitelský trh (obyčejného zákazníka). V podniku vám nebude zřejmě k ničemu. Ještě snad zmínka, že MID je větší než Smartphone, ale menší než Ultra Mobile PC (UMPC). Nettop by se mohl vzdáleně ztotožnit s pojmem HTPC. Přesněji se jedná o termín popisující nízkonákladové stolní PC (bez klávesnice či zobrazovače). Jeho mobilní protějšek je právě netbook.



Výrobcům levných subnotebooků nejde o strojový výkon, spíše se soustředí na původní myšlenku mobilních zařízení. Tedy na vývoj mobilních řešení s minimální spotřebou. Příkladem může být Asus Eee PC 1000 (třetí generace) s procesorem Intel Atom N270. Zmíněná společnost má s výrobou těchto "mini" zařízení největší zkušenosti. Její modely Eee (Easy to Learn, Easy to Work, Easy to Play) byly na trhu první a definovaly parametry této specifické kategorie. Eee v současnosti představuje obchodní "značku" a je synonymem levného mobilního subnotebooku. Pokud vás zajímají procesory Intel Atom podrobněji, nahlédněte do specializovaného článku Intel Atom – obr zplodil trpaslíka nebo MSI Wind Board: větrný Atom.




Stejně jako se standard High-Definition spojuje s videokamerami, televizními přijímači nebo počítačovými monitory, tak se slůvko mobilita dává do souvislosti s notebooky. Mimo to se klade důraz na rozšiřitelnost, výkon nebo design. Nevýhodou těchto mašinek je to, že se do nich nedají přidávat další komponenty. Samozřejmě to musíme brát trochu s rezervou, protože mírné rozšíření možné je. Hlavní roli v tomto ohledu hraje rozhraní, jež nabízejí. Narážím na vysokorychlostní porty USB, IEEE 1394 nebo PCMCIA slot. Připojit lze prakticky cokoliv - externí pevný disk, myš, klávesnici, tiskárnu, reproduktory, externí zvukovou kartu, DVB-T přijímač televizního signálu atp. Ostatně příklad možného příslušenství je patrný z obrázku výše.

Při výběru notebooku je možné se rozhodovat podle mnoha faktorů. Asi nejrozumnější je volit cestu vhodného využití. Tím máme na mysli například použití v domácnosti nebo kanceláři (široké množství vstupů a výstupů, kvalitní uživatelské rozhraní, moderní komunikace aj.) nebo na hry a multimédia obecně (důraz na procesor, grafickou kartu, operační paměť nebo velikost displeje). Někdo jiný může brát ohled na extrémní odolnost a jiný vyhledává tzv. UMPC (Ultra-Mobile PC nebo-li ultrapřenosné PC). V neposlední řadě se můžete řídit značkou (Acer, Apple, Asus, BenQ, Dell, Fujitsu-Siemens, Hewlett-Packard, Lenovo, MSI, Sony, Toshiba nebo UMAX). Díky mnoha výrobcům je opravdu z čeho vybírat.



Luxus, lehkost, elegance - tak by se dala charakterizovat kategorie pro náročné, alias lifestyle notebooky. Něco podobného už tady bylo, a to u mobilních telefonů. Nicméně je to zajímavá "móda" a nejen ve světě mininotebooků se začíná pomalu rozmáhat. Jako extrém tohoto oboru můžeme uvést nizozemskou společnost Tulip, jež je známá tím, že vyrábí nejluxusnější (z hlediska použitých materiálů a designu) notebooky na světě. Nelze od nich očekávat nadupaný výkon, zato však velmi vysokou cenu (řádově stovky tisíc Kč).

Pokud bychom uvažovali o rozumné cenové hladině v řádech desítek tisíců, jsou k dostání velmi stylové kousky, jež zpravidla zdobí kvalitní materiály, lesklé provedení a ladné tvary. Za netradiční se dá považovat provedení ve dřevě nebo v kůži. U doplňků se můžeme zprostit elegantních a většinou tmavých brašen a jít s dobou.


Poznáte, že je v tašce notebook?

"Svět notebooků" je příliš velký, abychom zde zmínili vše důležité. Nicméně jsme v krátkosti poukázali na to, o co nám v následujícím měsíci půjde. Formou přehledů vám představíme nejznámější výrobce a jejich aktuální nabídku vždy pro danou skupinu. Mimo tyto články jsme také vytipovali několik výkonných notebooků, které pro vás otestujeme.
reklama