reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Světla Signify umí Li-Fi datové přenosy s až 250 Mbps

24.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Světla Signify umí Li-Fi datové přenosy s až 250 Mbps
Společnosti Signify, která je za technologií osvětlení Philips Hue, představuje novou generací světel Trulifi, která podporuje datové přenosy Li-Fi. Pomocí světla lze přenášet data rychlostí až 250 Mbps (přes 30 MB/s).
Technologie Li-Fi je tu s námi sice už nějaký ten pátek, zatím se ale pořádně neuchytila. Jde o světelnou alternativu bezdrátového připojení Wi-Fi, k šíření dat ale využívá světlo. Společnost Signify, která produkuje řadu výrobků známých jako Philips Hue, přichází s novou technologií Trulifi. Tato energeticky úsporná LED světla dokáží přenášet data, a to bezdrátově rychlostí do 150 Mbps (téměř 20 MB/s). Pokud ale budou použita pevně umístěná zařízení, rychlost se může zvýšit až na 250 MB/s (přes 30 MB/s).
 
Signify Trulifi
 
Společnost vidí využití tam, kde je už velké zarušení rádiovými signály, ale také tam, kde by rádiové signály dělaly neplechu a mohly způsobit rušení (příkladem mohou být některé oblasti v nemocnicích, školách nebo továrnách, zejména třeba těch spojených s letectvím, armádě). To ale zdaleka nemusí být vše a Signify vidí využití i v místech, jako jsou velké budovy, letiště, finanční i vládní institucích a podobně. Obavy z bezpečnosti se snaží rozptýlit tím, že přenosy využívají šifrování AES 128bit a faktem, že světlo neprojde zdí, takže nějaké pokusy o nabourání komunikace jsou prostorově limitovány.
 
K připojení postačí světlo s technologií Trulifi a USB adaptér, který se strčí do notebooku nebo PC. Zajímavostí je i to, že technologie přenosů funguje nejen tehdy, když je světlo (svítící světlem, které vnímá člověk) zapnuté, ale i když je ztlumené nebo dokonce vypnuté.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama