reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Švýcar dostal pokutu 4000 CHF i za "like" na Facebooku

1.6.2017, Milan Šurkala, aktualita
Švýcar dostal pokutu 4000 CHF i za "like" na Facebooku
Dát "like" na Facebooku může být v konečném důsledku dost nepříjemná záležitost. Přesvědčil se o tom jeden Švýcar, který dostal podmínku a vysokou pokutu i za lajknutí dehonestujících komentářů na této sociální síti.
Švýcarsko je země netušených možností, což ukazuje např. zajímavý zákaz focení jedné vesnice, ale také jeden z posledních soudních sporů ohledně lajků na Facebooku. Konkrétně šlo o 45letého muže, který byl odsouzen za schvalování nenávistných komentářů vůči Erwinu Kesslerovi. Ten je aktivistou za práva zvířat a vede organizaci Verein gegen Tierfabriken. Muž jej na sociálních sítích obvinil z rasismu a antisemitismu. Soud přihlédl i k tomu, že během roku 2015 lajknul několik podobných příspěvků, které chtěly dehonestovat Kesslera a jeho organizaci.


Facebook logo


Kessler zažaloval několik lidí, kteří se připletli do těchto vášnivých diskuzí. Odsouzený 45letý muž byl mezi nimi a výše zmíněné lajky byly soudem považovány za způsob, jak se tyto komentáře šířily dál. Dle soudu není důležité, zda je napsal či nikoli, ale to, že je svými lajky šířil dál mezi své přátele na FB, čímž se vlastně stal dalším zdrojem.

Připomeňme, že Kessler byl v minulosti skutečně souzen za své výroky ohledně Židů a nacistů, nicméně dle soudu muž nijak neprokázal, že jeho poslední výroky vůči Kesslerovi se zakládaly na pravdě. Mělo tak jít o záměrnou dehonestaci Kesslerovy osoby. Tento spor tak vytváří precedens, který staví i pouhý lajk na Facebooku do mnohem závažnější pozice a opět vystává otázka, co se dá považovat za svobodu projevu.

Zdroj: independent.co.ug, money.cnn.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama