reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sweeney zuří, Apple mu ukázal prostředníček a vývojářský účet neobnoví

23.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Sweeney zuří, Apple mu ukázal prostředníček a vývojářský účet neobnoví
Částečné rozuzlení sporu mezi firmami Epic Games a Apple přineslo i možnost, že se do nabídky iOS App Store vrátí titul Fortnite, a to na základě podmínek, které si firma Apple stanovila. Ta ale nyní zdržuje. 
Tim Sweeney z Epic Games by byl rád, kdyby soud shledal, že se Apple choval jako monopol a nesprávně si vynucoval podmínky v rámci svých služeb. Soud ale uvedl, že nelze firmu Apple trestat za její úspěch a rozhodl v podstatě neutrálně. Epic Games tak může v rámci platforem firmy Apple využívat své způsoby plateb, ovšem zpětně musí zaplatit 30% podíl z oněch milionů dolarů, které vybral v rámci Epic Direct Payment System. 
 
 
Sweeney poté v sériích tweetů uvedl i to, že Fortnite se vrátí do App Storu systému iOS jen v případě, kdy Epic bude moci nabídnout placení v rámci aplikace, které bude srovnatelné s tím, co nabízí Apple, aby vzniklé úspory mohli pocítit také uživatelé. 
 
My také můžeme připomenout slib firmy Apple, která uvedla, že uvítá návrat firmy Epic do svého App Store v případě, když ta bude souhlasit s pravidly, která platí pro všechny ostatní. Tim Sweeney přitom dle svých slov poslal minulý týden Philu Schillerovi (SVP, Apple) e-mail, v němž přistoupil na dané podmínky, čili akceptoval ona pravidla a zároveň zaplatil soudem nařízených cca 6 milionů dolarů. Požádal tak o to, aby Apple splnil svůj slib a obnovil vývojářský účet firmy Epic, který se týká titulu Fortnite. A nyní zuří. 
 
 
Právnici firmy Apple totiž Sweeneymu ve své reakci sdělili, že daný účet bude zablokován do té doby, než se vyčerpají všechny možnosti na odvolání u soudu, což může dle šéfa firmy Epic představovat klidně pět let trvající proces. Apple tak dle svých slov nehodlá jen tak přehlédnout "záměrné porušení smluvních závazků" a jinými slovy hodlá firmu Epic za její drzost pořádně vymáchat v tom, co si natropila, ostatně rozhodnutí soudu potvrzující platnost podmínek služby jí tomu jasně nahrává. Z Cupertina také dali jasně najevo, že do té doby, než bude soudní spor mezi oběma firmami skutečně u konce a už nebudou žádné možnosti pro odvolání, nebude ani přemýšlet o možnosti obnovení vývojářského účtu pro Fortnite. 
 
 
Sweeney tuto reakci označil za další důkaz toho, jak Apple zneužívá své dominantní postavení, moc ovlivňovat celé trhy a určovat vítěze a poražené. Mluví také o prohře, kterou pocítí samotní zákazníci. 


reklama