reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Symbian OS nyní ve verzi 7.0s

2.5.2003, Štěpán Mrázek, článek
Symbian OS nyní ve verzi 7.0s
Společnost Symbian uvedla v úterý novou verzi operačního systému Symbian OS, na kterém je postaven kupříkladu smartphone Sony Ericsson P800.
Společnost Symbian snad ani není nutné představovat. Každý kdo se zajímá o mobilní techniku ji má spojenou s operačním systémem Symbian OS, který se nejčastěji používá u smartphonů, příkladem může být model Sony Ericsson P800.

Pozn.: O verzi Symbian OS 7.0, kterou využívá třeba SE P800 si můžete více přečíst zde. Uvedena byla počátkem roku 2002 a přinesla novinky jako je IPv6, IPSEC, MIDP (Java aplikace), EMS a MMS a konečně SyncML.

Nová verze nese označení Symbian OS 7.0s a přináší dvě zásadní změny. První spočívá ve vylepšené podpoře síťových schopností, druhá pak v implementaci novější verze Javy.

Nejprve se podíváme na vylepšenou odporu síťových schopností. Ta spočívá ve dvou technologiích:
  1. Multiple PDP contexts - umožňuje přístup k více síťovým službám ve stejný okamžik. Příkladem může být stahování pošty a současné brouzdání po internetu.
  2. Quality of Service (QoS) framework - pro bližší popis doporučuji tuto stránku.

Druhým vylepšení je podpora novější verze Javy. Jedná se o Java MIDP v2.0, která umožní více schopností Javovským aplikacím. Ty nyní mohou nově využívat třeba bezdrátovou komunikaci prostřednictvím Bluetooth a schopnosti zpráv (bohužel se neuvádí zda se jedná o SMS, EMS, MMS nebo dokonce podporu všech tří). Symbian OS 7.0s dále rozvíjí technologii Java virtual machine, která zvyšuje výkon Java aplikací. Poslední vylepšení spočívá v technologii MMF (multi-threaded multimedia framework), která rozšiřuje schopnosti práce se zvuky, obrázky a videem.

Jak možná víte, licenci na Symbian OS vlastní všichni klíčový výrobci mobilních telefonů: Nokia, Motorola, Samsung, Siemens a Sony Ericsson. Hlavním konkurentem pro Symbian OS je (jak jinak) Microsoft a jejich operační systém SmartPhone 2002. Symbian OS má však jednu zásadní výhodu, přístroje s tímto operačním systémem jsou běžně na trhu, což rozhodně není možné říci o produktu společnosti Microsoft.

reklama