reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Synology DSM 5.2: řada novinek pro vaše NAS

13.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Synology DSM 5.2: řada novinek pro vaše NAS
Společnost Synology včera uvolnila ostrou verzi svého operačního systému pro NAS, a to DiskStation Manager 5.2. Výrobce slibuje řadu novinek, které se týkají zálohování či synchronizace dat nebo také jejich zabezpečení.
DiskStation Manager 5.2 je k dispozici pro řadu modelů NAS od firmy Synology. Stačí provést aktualizaci systému, abychom se dostali k novým funkcím, jako je například vylepšená cloudová synchronizace a s podporou šifrování a se širšími možnostmi nastavení. Můžeme si třeba zvolit maximální počet historických verzí souborů u každé složky zvlášť, pak je tu zcela přepracovaný statusový panel a celkově má tato funkce méně zatěžovat hardware. Synology také zjednodušilo synchronizaci souborů mezi DiskStation a veřejnými cloudy, přičemž data si můžeme před uploadem zašifrovat a volit si z řady cloudových poskytovatelů, jako je třeba Amazon S3 nebo jiní (SFR, hicloud, Megafon Disk, Yandex Disk) a pak tu je ještě podpora cloudových úložišť WebDAV.





Dále tu máme AppArmor a šifrování v SMB3. AppArmor chrání nainstalované aplikace před škodlivým kódem a šifrování v SMB3 zajistí bezpečný přenos dat do systémů běžících na Windows 8 a Windows Server 2012. Adaptivní load balancing (ALB) je další novinkou, která přináší možnost agregace linek pro zvýšení propustnosti dat nebo využití záložního připojení, a to prý i bez nákladného přepínače. Podporovány jsou různé režimy agregace, a to ALB, Active-standby, 802.3ad dynamic a Balanced XOR.

Vylepšena byla aplikace Note Station, čili organizér, je tu také nový doplněk Web Clipper pro webový prohlížeč Chrome, který umožní uložit vybraný obsah z webových stránek přímo do Note Station. Ta také podporuje import a export poznámek z jednoho NAS DiskStation do druhého. A pak tu jsou nové balíčky SSO server a Docker. První z nich z DiskStation vytvoří Single Sing-On server pro zjednodušení autentizace při logování do aplikací v DSM. Docker je zase softwarový kontejner, který slouží ke spuštění řady dalších aplikací jako je Redmine, GitLab nebo LXQT.

Nakonec Synology krátze zmiňuje funkce, jako je obnova zálohy na úrovni souborů, volba Smart Recycle pro úlohy zálohování, podpora procházení a správy souborů uložených na veřejných cloudech přes rozhraní File Station a podpora výstupu na Chromecast z aplikace DS photo. Systém DSM 5.2 bude poslední hlavní verzi přichystanou pro řadu 10, která byla uvedena před pěti lety (např. DS410, DS210+, DS110j a další). Dále podporovány by měly být řady 11 až 15.

Zdroj: TZ Synology
reklama